Ruski oporbeni političar Boris Nemcov, glasni kritičar predsjednika Vladimira Putina i ruske uloge u ratu u Ukrajini, ubijen je u petak kasno navečer usred Moskve u neposrednoj blizini Kremlja, prenose agencije.

Putin je neposredno nakon brutalnog ubojstva izrazio žaljenje, dok su Sjedinjene Države zatražile hitnu istragu zločina.

Prema priopćenju ruske vlade, Nemcov je ubijen s četiri hica iz vatrenog oružja.

"Na Borisa Nemcova pucano je četiri puta u središtu Moskve na Vasiljevski spusku. Istražitelji su na mjestu", objavila je agencija Tass prenoseći policijske informacije.

Policija je također objavila da je ubojstvu svjedočilo više osoba. Izvor iz pravosudnih krugova rekao je za agenciju Interfax da je na Nemcova pucano iz bijelog automobila koji se nakon toga brzo udaljio s mjesta zločina.

Glasnogovornica policije izjavila je da je Nemcov u trenutku ubojstva bio u šetnji mostom preko rijeke Moskve s jednom Ukrajinkom koja nije ozlijeđena.

"Nemcov je umro u 23.40 sati nakon što je s četiri metka ustrijeljen u leđa", rekla je glasnogovornica, prenosi Reuters.

Putin je izrazio žaljenje zbog umorstva i osobno preuzeo nadzor nad istragom. Prema njegovim riječima, mogla bi biti riječ o naručenom ubojstvu i "provokaciji" uoči velikog oporbenog skupa u nedjelju u Moskvi, što ga je trebao predvoditi upravo Nemcov.

 "Nevjerojatno je da oporbeni čelnik može biti ubijen uz zidove Kremlja. Moguća je samo jedna verzija: ubijen je zbog toga što je govorio istinu", rekao je Mihail Kasjanov,

Nemcovljev kolega iz oporbe. Kasjanov, koji je ranije u mandatu predsjednika Putina bio predsjednik vlade, nazvao je Nemcova "borcem za istinu".

Nemcov je navodno govorio kako Putin želi njegovu smrt zbog njegova protivljenja ulozi Rusije u ratu u Ukrajini. Cilj nedjeljnog oporbenog skupa u Moskvi trebao je biti prosvjed zbog rata u Ukrajini.

Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov rekao je ruskim novinskim agencijama da je predsjednik izrazio sućut obitelji ubijenoga i naredio sigurnosnim službama da istraže slučaj. Putin je, prema Peskovljevim riječima, zločin nazvao "brutalnim ubojstvom".

Američki predsjednik Barack Obama također je spomenuo izraz "brutalno ubojstvo" izražavajući žaljenje zbog zločina, objavilo je američko vijeće nacionalne sigurnosti na Twitteru.

"Sjedinjene Države žale zbog brutalnog ubojstva Borisa Nemcova i pozivaju rusku vladu da provede hitnu, nepristranu i transparentnu istragu o okolnostima toga ubojstva i da osigura da odgovorni za zločin budu privedeni pravdi", stoji u priopćenju američkoga predsjednika.

Obama se susreo s Nemcovom 2009. za vrijeme posjeta Moskvi, kad je razgovarao s oporbenim prvacima nakon susreta s tadašnjim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

Nemcov spremao podatke o Rusima u Ukrajini

Njegovom smrću, Rusi su izgubili "jednog od najpredanijih i najelokventnijih branitelja njihovih prava", smatra Obama.

"Nemcov je bio neumorni odvjetnik svoje zemlje, tražeći sa svoje sunarodnjake Ruse prava koja pripadaju svim ljudima", rekao je američki predsjednik.

Oporbena čelnica Ksenia Sobčak izjavila je da je Nemcov pripremao izvješće o nazočnosti ruskih postrojba u Ukrajini. Kremlj izričito niječe optužbe Kijeva i Zapada da šalje snage i napredno oružje kao podršku proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Nemcov je, poput ostalih oporbenih čelnika, bio borac protiv korupcije. U ranijim izvješćima, on je spominjao ogromne izdatke ruskih vlasti za Zimske olimpijske igre u Sočiju i objavio popis državnih zgrada, helikoptera i zrakoplova koji su na raspolaganju Putinu.

Nemcov je bio i jedan od vođa masovnih prosvjeda u zimi 2011.-2012., najvećih otkad je Putin, bivši agent KGB-a, 2000. došao na vlast.

Nemcov je u kasnim 90-im kratko bio zamjenik predsjednika vlade, dok je predsjednik države bio Boris Jelcin. U tom je razdoblju Nemcov postao poznat kao vodeći liberalni reformator.

Ukrajina je odala počast ruskom oporbenom političaru Borisu Nemcovu, ubijenom u petak u Moskvi, a predsjednik Petro Porošenko nazvao ga je "prijateljem i mostom između Ukrajine i Rusije", dviju zemalja koje su danas suprotstavljene u sukobu u istočnoj Ukrajini.

 

M.M.