Hrvatskoj je EU odobrila 19,8 milijuna eura za pet projekata prometne infrastrukture ukupne vrijednosti 23,3 milijuna eura iz Instrumenta povezivanja Europe (Connecting Europe Facility, CEF), priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

“Hrvatskoj je odobreno ukupno pet projekata ukupne vrijednosti 23,3 milijuna eura, od čega će se kroz CEF Instrument financirati 19,8 milijuna eura. Za odobrene projekte će se sklopiti ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava čime će ukupni broj projekata financiranih iz CEF Instrumenta u sektoru prometa dostići brojku od 46 ukupne vrijednosti 554 milijuna eura, odnosno 446 milijuna eura bespovratnih EU sredstava”, stoji u priopćenju.

Instrument povezivanja Europe” (Connecting Europe Facility, CEF) ključni je instrument EU za financiranje rasta, radnih mjesta i kompetitivnosti kroz investicije u infrastrukturu na europskoj razini.

U ovom posljednjem projektu odobrenom Hrvatskoj, koji ukupno iznosi 23,3 miijuna eura, financirat će se pet projekata, navelo je ministarstvo.

Prvi je unaprjeđenje željezničke infrastrukture, projekt vrijedan 17,07 milijuna eura, kojim će Hrvatske željeznice uvesti sustav automatske kontrole željezničkih vozila u prometu. Drugi je projekt izrada projektne dokumentacije za novu obalu u luci Vukovar, vrijedan 1,68 milijuna eura.

Treći je sudjelovanje u zajedničkom europskom programu interoperabilnosti u zračnom prostoru, a četvrti, vrijedan 3,17 milijuna eura, gradnja teretnog parkirališta Robnih terminala na zagrebačkom Žitnjaku.

Peti je projekt ukupno 3,29 milijuna eura vrijedna izrada studija za unapređenje plovnog puta Dunava, koji će Hrvatska provoditi zajedno s Austrijom i Srbijom. Hrvatski dio tog projekta iznosi 1,38 milijuna eura, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

 

M.M.