SDP-ovom predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću, koji je ulazak u predsjedničku kampanju priopćio iz Kine, silno smeta angažman HV-a u u Afganistanu, angažman vojske na granici ali i hrvatsko-poljska inicijativa "Tri mora".

- Vojsci nije mjesto ni u Afganistanu gdje je nedavno jedan naš vojnik poginuo, ali nije joj ni mjesto na granici osim ako ne živimo iza željezne zavjese kada je to bilo normalno jer si na drugoj strani imao također vojsku i minska polja, istaknuo je Milanović na predizbornom skupu u Sisku.

Smeta mu i ideja da vojska pomogne policiji u obavljanju graničnih poslova.

-I sad u 21. stoljeću slušamo ponovo te jako pametne ideje da bi HV trebali staviti na granicu da tjeraju migrante vjerojatno puštajući Plenkovićeve i Kolindine govore. To je nepoštovanje prema vojsci i zdravom razumu jer to je posao za hrvatsku policiju koja nije dovoljno opremljena, ali to nije njihova krivnja. No, nije u ovom trenutku to greška ni ove vlasti jer se stvari događaju dosta brzo, ali je zato potrebno i donositi brza rješenja. No, ona se ne donose na ovakvim skupovima ili nekim debatama, poput ove večeras, na kojima znam da ću od pametnjakovića nekih već čuti rješenje – metak u cijev i to je to - rekao je Milanović.

Milanović zapleten u mrežu kineskih interesa?

Istodobno, predsjednički kandidat Zoran Milanović viši je savjetnik organizacije Global Alliance of Sharing Economy, potvrdio je ovih dana Nikola Jelić, glasnogovornik izbornog stožera Zorana Milanovića.

Milanovićevo članstvo u ovoj organizaciji, koja se do ove godine zvala Global Confederation of Chambers of Commerce, u zadnje vrijeme tema je medijskih napisa pošto je otkriveno da je osnivač ove organizacije kineski milijarder i vlasnik tvrtke ToJoy Lu Junqing.

Stoga se Zorana Milanovića sve učestalije ocjenjuje kao kineskog lobistu u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Kina i Rusija, a u posljednje vrijeme i Turska, propagiraju ideju euroazijskog parnerstva suprotnog gledištima SAD-a i Europske unije.

 

M.M.