U Banskim dvorima održana je još jedna sjednica Vlade RH. Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković odmah se osvrnuo na današnji štrajk koji podupiru HDZ-ovi partneri u Vladi.

- Izražavam žaljenje zbog ovoga štrajka što se događa u školama. Po mojem dubokom uvjerenju, nije postojao nikakav opravdani, razuman i racionalan razlog da imamo štrajk. To govorim iz poštovanja prema učiteljima, profesorima, djeci, roditeljima. Proveli smo obrazovnu reformu koja je važna za konkurentnost Hrvatske. Ona je važna za budućnost. Mi smo razgovarali sa sindikatima, ponudili 2 posto do kraja godine i još 2 posto iduće godine uz mogućnost za daljnje razgovore, iz meni nedokučivog razloga njihovi predstavnici to nisu prihvatili. U tri godine su dobili povećanje plaće 11 posto. Naravno, svi bi htjeli više, 100 ili 300 posto, ali to nije realno, ističe premijer Plenković apelirajući da se vrate za pregovarački stol.

Dodaje i da mu ideja "cirkularnog štrajka" djeluje apsurdno i nepotrebno te potez sindikata ocjenjuje kao opstrukciju.

- Nadam se da će razum na kraju prevladati.

Što se tiče promjene blagdana, spomendana i neradnih dana, Plenković je predstavio prijedlog izmjena. Tako će Dan državnosti ponovno biti 30. svibnja, više to neće biti 25. lipnja. 18. studeni postaje Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dan neovisnosti 8. listopada više neće biti blagdan.

- Riječ je o procesu na kojem smo radili jako dugo. Zaključili smo da u RH da treba ostati u okviru neradnih dana koje imamo. Radi se o 13 neradnih dana, ne povećava se broj neradnih dana. To je važno i zbog gospodarskog aspekta i efekta na rast BDP-a itd. Mi smo isto tako svjesni da proteklih godina, otkako je 2001. godine promijenjen koncept i raspored blagdana, da nisu zaživjeli u društvu i narodu, zaključio je.

 

M.M.