Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je potvrdio da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica, a da će za novog političkog tajnika HDZ-a predložiti potpredsjednika Hrvatskog sabora Antu Sanadera.

Na početku su ga novinari pitali o upadu istražitelja u kuću njegova bivšeg ministra uprave i bivšeg političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića.

- Riječ je o aktivnostima koje provodi policija i DORH temeljem naloga suda, kratko je rekao, ne želeći dalje komentirati.

Novi politički tajnik HDZ-a bit će Ante Sanader.

- Ja ću sutra predložiti Predsjedništvu HDZ-a da Ante Sanader postane novi politički tajnik, dodao je Plenković.

Novinari su ga zatim pitali o informaciji da se s budućom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen već jučer sastala Dubravka Šuica.

- Nakon internih konzultacija i razgovora s Ursulom von der Leyen, sutra ćemo na užem kabinetu donijeti odluku da na sjednici Vlade u četvrtak Hrvatskom saboru predložimo Dubravku Šuicu da postane nova članica EK u ime RH, kazao je Plenković.

Na pitanje je li Šuičin sastanak s von der Leyen i prije formalnog prijedloga zaobilaženje hrvatskih institucija, premijer kaže da nije.

Kada je riječ o slučaju Elizabete Mađarević koja je suspendirana i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu i reakciji Njemačke na taj slučaj, Plenković kaže kako je riječ samo o medijskim napisima te da nije bilo službenih komentara iz Njemačke.

 

M.M.