U sinoćjem središnjem Dnevniku HRT-a analizirani su rezultati istraživanja o predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine.

Sudeći prema ovom istraživanju, u prvom krugu "iskače" dvoje kandidata - aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja bi dobila nešto više od 34% (34,2%) glasova i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović s gotovo 15% manjom potporom, odnosno 19,4%.

Listu kandidata koji dobivaju od 5 do 10% predvodi predsjednica Starta Dalija Orešković(9,2%). Tri posto manje od Dalije Orešković dobiva predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić (6,3%). SDP-ovac Tonino Picula uživa potporu tek 6% birača. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić još manje - 5,2%. Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Milan Bandić, trojka su za koju HRejting pokazuje da bi im kandidatura u ovom trenutku bila promašena. Nijedan ne doseže ni 5%. 

Anketa je pokazala i kako se odlučuju birači - pokazala je tako primjerice da bi se za HDZ-ove birače moglo reći da redovito glasaju za predsjedničke kandidate svojih stranaka, što se za SDP u ovom slučaju ne može reći.

Za razliku od HDZ-ovih birača koji bivšeg predsjednika te stranke Tomislava Karamarka više uopće ne doživljavaju, gotovo 60% (59,8%) birača SDP-a glasovalo bi za Zorana Milanovića, ali on se u HRejtingu tretira kao neovisni kandidat. Kao SDP-ov je ovdje ponuđen Tonino Picula koji dobiva samo 12% glasova SDP-ovih simpatizera, manje i od Dalije Orešković (12,8%).

Birači Živog zida svoje bi glasove raspršili po ne baš dokučivoj logici. Tek nešto više od četvrtine (25,4%) otišlo bi predsjedniku te stranke Ivanu Viliboru Sinčiću. Sljedeća im je po preferencijama aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (16,9%), a drugi po snazi u HRejtingu Zoran Milanović dobiva od birača Živog zida manje od 13% (12,7%). 

Nepredvidljiv je birački "um" i Mostovih birača. Oni bi predsjedniku te stranke Boži Petrovu dali samo dva posto više glasova nego predsjedniku Živog zida, odnosno dali bi mu 22,7%. Na popriličan broj (18,2%) glasova Mostovih birača može računati i aktualna predsjednica. 

Kako im je stranka vječito podijeljena između HDZ-a i SDP-a, tako su podijeljeni i birači HSS-a. Prema HRejtingu potpuno isti broj glasova dali bi Kolindi Grabar-Kitarović i Zoranu Milanoviću - 19,2%. Ali bi od njih najviše "profitirao" Milan Bandić (23,1%). Zanimljivo je i da bi više od 40% (40,9%) birača Starta svoj glas dalo Zoranu Milanoviću. Od njih bi predsjednica te stranke dobila samo 27,3%. Birači stranke bračnog para Puljak preferiraju žene! U promil isto (23,5%) glasova bi za, s obzirom na političku orijentaciju Pametnoga, neočekivano dali Kolindi Grabar Kitarović i očekivano - Daliji Orešković. Iako im je stranka u koaliciji s HDZ-om, HSLS-ovi birači poput HNS-ovih naginju lijevo-liberalnim kandidatima. A svima bi dali isto - po 25%.

Dosad najveće istraživanje javnoga mnijenja pokazuje da nitko ne bi pobijedio u 1. krugu predsjedničkih izbora, a sudeći prema HRejtingu, Kolinda Grabar-Kitarović ne mora se zamarati selidbom. Da su izbori ovu nedjelju, ostanak na Pantovčaku bio bi joj osiguran još pet godina (52,6%). Zoran Milanović (38,8%) prema HRejtingu 2. mandat ne može joj nikako ugroziti. Čak i kad bi mu se pribrojali svi glasovi neodlučnih birača - njih 8,5%, imao bi 5% manje od aktualne predsjednice. Čemu se možda ne treba čuditi kad se vidi da bi 12% SDP-ovih birača u 2. krugu poduprlo Kolindu Grabar-Kitarović. Odanost, pak, HDZ-ova biračkog tijela potvrđuje i HRejting. Njih 97,5% zaokružilo bi HDZ-ovu kandidatkinju.

Podsjetimo, HRejting je najveće istraživanje raspoloženja biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62 posto.

 

M.M.