Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odbila je komentirati navodnu špijunsku aferu po kojoj su hrvatska obavještajna služba te hrvatski diplomatski predstavnici vrbovali radikalne islamiste u Bosni i Hercegovini.


-Ured Predsjednice Republike Hrvatske nema namjeru uopće komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije - rekla je glasnogovornica Ureda Ivana Crnić.

MVEP: Neosnovane i krajnje tendeciozne tvrdnje

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je objavilo kako je cilj tvrdnji da su hrvatska obavještajna služba te hrvatski diplomatski predstavnici vrbovali radikalne islamiste u Bosni i Hercegovini ugrožavanje uspješne suradnje dviju država.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova istaknulo je kako "u cijelosti neosnovane i krajnje tendeciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH kao dvije susjedne i prijateljske države".

Ministarstvo dodaje kako Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda, Europske unije, NATO saveza i Vijeća Europe ostaje u potpunosti opredijeljena po pitanju suzbijanju terorizma, u čemu će nastaviti surađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima.

Plenković: Riječ je o kreativnoj manipulaciji

Navodnu aferu je demantirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

-Riječ je o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i u cijelosti odbacila te insinuacije. To je jedna besmislica koju u cijelosti odbacujem - izjavio je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Podsjetimo, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kao neistinite i zlonamjerne odbacila je u četvrtak navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. U priopćenju SOA-e također se upozorava da politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH.

 

M.M.