Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pozvao je članove stranke da o Istanbulskoj konvenciji ne donose zaključke samo na temelju rasprave u kojoj ona dobija ideološku konotaciju, nego da pročitaju tekst Konvencije čija je bit, kazao je, zaštita žena od nasilja.

Poručio je da na raspravi stranke o tome u ponedjeljak očekuje jedinstven stav.

-Hrvatska Vlada, a i Hrvatski sabor odgovorno će pristupiti toj temi, pojasnit će u zakonskom prijedlogu sve što eventualno može ili jest nekome prijeporno, a isto tako će u okviru jedne interpretativne izjave staviti 'osigurače' koji će na vrlo jasan način spriječiti bilo kakvo krivo tumačenje eventualno pojedinih dijelova Konvencije - izjavio je Plenković na proslavi 28. obljetnice osnivanja HDZ-a Velike Gorice.

Ondje su Plenkovića dočekale poruke da je  HDZ utemeljen na demokršćanskim vrijednostima i da ne treba usvojiti zakone koji nisu u skladu sa Božjim i prirodnim zakonima.

Plenković je na to pak kazao da je to tema koja je u raspravi dobila  "ideološku konotaciju".

-Jedan dokument koji da budemo sasvim otvoreni je rađen na međunarodnoj razini u okviru Vijeća Europe kojem smo mi htjeli i željeli pristupiti 1996. i tada dobili prvu europsku potvrdu da smo ispunili kriterije slobode, demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države. Ta četiri elementa. Sjećate se koliko smo bili ponosni na to članstvo u studenome 1996. E taj dokument, drage kolegice i kolege, izrađivan je u vrijeme HDZ-ove vlade u drugoj polovini prošloga desetljeća - kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na rad policije.

-Dokument je usmjeren na ono temeljno pitanje kako na različitim komparativnim analizama napraviti konvenciju koja će pomoći zaštiti žena od nasilja, fenomenu, koji na žalost postoji i kod nas, gdje nam brojevi nisu osobito ohrabrujući, gdje nam slučajevi i ubojstava nisu ohrabrujući, naprotiv. Fenomen je to s kojim se hrvatsko društvo, hrvatska država, a i mi kao odgovorna politička stranka moramo baviti na dnevnoj razini. Nećemo samo hvaliti uspjehe hrvatske policije i MUP-a kada sjajnom akcijom riješi pitanje šverca droge i sprječavanja da naši mladi budu zavedeni jednim od najgorih pošasti, a to je droga. I ovo je pitanje u kojem zahtijevamo snažnu državnu aktivnost i veliku političku odgovornost pa i vodstvo najveće hrvatske stranke - poručio je Plenković.

Članove HDZ-a pozvao je na racionalno političko postupanje.

-I zato vas kao pravnik i kao čovjek koji razumije što je HDZ 2018., što je Europska pučka stranka 2018., pozivam prije svega na informiranost i na odgovornost, a i na meritum glede ove teme. Jer tu pokazujemo širinu, pokazujemo vodstvo i pokazujemo sigurnost u ono što radimo. Stoga želim da sve članice i članovi HDZ-a ovoj temi pristupe racionalno. Racionalno - to je ključ u politici, staloženo i mirno i da nakon toga, a to očekujem u ponedjeljak na raspravi stranke zauzmemo vrlo čvrst i jedinstven stav. Jer to je ono što se od nas očekuje - istaknuo je među ostalim Plenković.

 

M.M.