Na sastanku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s predstavnicima braniteljskih i stradalačkih Udruga iz Domovinskog rata, koji je održan na Pantovčaku, u utorak, 27. veljače, svi nazočni su se složili da je nužno nastaviti razgovore institucija Republike Hrvatske i institucija Republika Srbije oko nestalih osoba i drugih otvorenih pitanja u svezi hrvatskog obrambenog Domovinskog rata.

Predsjednica RH je među ostalim istaknula kako vjeruje u uspjeh ove inicijative, da je učinjen važan iskorak u pronalaženju nestalih osoba te da su obitelji ponovno dobile nadu i vjeru. Također je istaknuto da će povjerenik predsjednice za nestale u Domovinskom ratu biti gospodin Ivan Vrkić, gradonačelnik Grada Osijeka.

Osobito je zanimljiva bila rasprava Mladena Pavkovića, predsjednika UHBDR91., koji je uz ostalo naglasio da predstavnici Udruga iz Domovinskog rata teško mogu riješiti ovo bolno pitanje s predstavnicima državnog vrha Srbije, već da taj problem moraju i trebaju rješavati državne institucije. Osim toga, prema njegovu saznanju, državni vrh Srbije ima gotovo sve podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, ali ih ne žele predati sve dok ih do jednoga ne skeniraju, odnosno obave uvid i ne selektiraju.

Zanimalo ga je i to, kada će biti procesuirani srbijanski ratni zločinci koji su iza sebe ostavili najmanje 150 masovnih grobnica?

Na kraju svog izlaganja, Pavković je prvi puta otvoreno i javno, na Pantovčaku, zamolio predsjednicu RH da pomiluje hrvatske branitelje Tomislava Merčepa, junaka obrane Vukovara, ali i Veljka Marića, kojeg je srbijanski sud osudio, bez ijednog valjanog dokaza, čak na 12 godina zatvora.

 

M.M.