Nakon što je Središnji odbor HNS-a u subotu za novog predsjednika stranke predložio Ivana Vrdoljaka, isti je pojasnio javnosti zbog čega se dugo odupirao koaliciji s HDZ-om, te ustvrdio o kako je nakon najnovije saborske rasprave  jako sretan što HNS nije u društvu s Ivanom Pernarom (Živi zid), Nikolom Grmojom (Most), Davorom Bernardićem i Gordanom Marasom (SDP).

Tvrdi nije očekivao raskid suradnje Mosta i HDZ-a te kako je njegova ostavka bila emotivna.

-Emocija se nije mogao riješiti unatoč tome što je u politici više 20 godina. Boli me glava kad pomislim da sam 100 dana o HDZ-u govorio: 'Ne, ne, ne'. Bio sam uvjeren kako je nemoguće da će se se HDZ i Most posvađati drugi put ili da će SDP i HSS potpisati strateški sporazum. Nisam mogao vjerovati niti da će o naših 6 mandata ovisiti budućnost obrazovanja, gospodarstva, sedmih izbora po redu. Gradili smo imidž lidera oporbe i onda tu stranka ti dođe i kaže: 'Vidi, nemamo izbora"- kazao je Vrdoljak. 

Sretan je što HNS nije u društvu s Pernarom, Grmojom, Bernardićem i Marasom.

-Nakon niza razgovora s prijateljima i kolegama, zaključak je zajednički - prihvatit ćemo kandidaturu. Previše volim te ljude i zato imam tu emociju i strast koji su prouzročili tu ostavku. U suprotnom bismo bili 12. strana u oporbi u društvu s Ivanom Pernarom (Živi zid), Nikolom Grmojom (Most), Davorom Bernardićem i Gordanom Marasom iz SDP-a. Ne želimo pobijediti s takvom ekipom i voditi zemlju. Ako si otvorio novu perspektivu, onda je tvoj posao da dovedeš HNS u novu perspektivu modernih europskih stranaka - rekao je Vrdoljak.

Član Predsjedništva HNS-a i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić odbacio je tvrdnje novinara o nevjerodostojnosti te stranke

-Nakon jučerašnje saborske rasprave još više sam uvjeren da je HNS ispravno postupio kada je ušao u koaliciju s HDZ-om. Sve što smo vidjeli u petak u saborskoj maratonskoj raspravi o povjerenju Vladi, odnosno taj "nesadržaj" oporbenih zastupnika i situacija koja je i oko Agrokora potvrđuje da smo bili u pravu i ponovno bih postupio isto. Možemo surađivati sa svima na projektima u budućnosti, no pokazalo se da je SDP za cilj imao performans bez sadržaja i utemeljenja - ustvrdio je.

 

M.M.