Saborski Odbor za informiranje i medije je nekadašnjeg šefa HRT-ove tehnologije Kazimira Bačića predložio za novog glavnog ravnatelja HRT-a, no vladajući HDZ i Most nisu postigli suglasje o kandidatu kojega će Saboru predložiti na imenovanje - HDZ-ovci su na Odboru podržali Bačića, a Mostov zastupnik Hrvoje Runtić Blagu Markotu. Analitičari upozoravaju kako bi upravo HRT mogao biti povod raščišćavanju odnosa HDZ-a i Mosta.

Za Bačića, koji slovi kao kadar Marije Nemčić, je ruku diglo šest članova Odbora, mahom HDZ-ovih, protiv je bio Mostov zastupnik Hrvoje Runtić, a suzdržana trojica SDP-ovaca.

Da bi Bačić bio najbolji izbor, prvi je na sjednici Odbora istaknuo Kazimir Varga (SMSH), navodeći da je Bačić na HRT-u 32 godine, da je relativno mlad (rođen 1961.), da je obavljao niz operativnih, ali i visokih menadžerskih funkcija, upravljao složenim tehnološkim projektima, da je član najeminentnijih međunarodnih organizacija.

-Bačić odlično poznaje složeni sustav HRT-a, ne treba mu vrijeme za prilagodbu, ima dovoljno znanja i vještina za upravljanje HRT-om - istaknuo je Varga.

Da je to stav HDZ-a potvrdio je i Jasen Mesić, koji je odbio oporbene zahtjeve da se izjasni je li taj prijedlog usuglašen između HDZ-a i Mosta.

-Kako će koja stranka iznijeti stav, vidjet će se u plenarnom glasovanju, na svakom od nas je da odluči koji će prijedlog podržati, rekao je Mesić.

Most za Markotu

No da između HDZ-a i Mosta nema suglasja po ovom pitanju postalo je jasno nakon kratkog istupa 'mostovca' Hrvoja Runtića.

-Nakon višednevnih razgovora, Most je odlučio podržati Blagu Markotu, sadašnjeg v. d. glavnog ravnatelja HRT-a - poručio je Runtić.

SDP-ov Nenad Stazić ustvrdio je kako će SDP podržati Bačića samo ako je zajednički prijedlog HDZ-a i Mosta.

-SDP ne želi biti most između Mosta i HDZ-a, to je naš posve principijelan stav, imena s tim nemaju veze, istaknuo jeNenad Stazić (SDP) te naglasio kako će SDP podržati Bačića samo ako je zajednički prijedlog HDZ-a i Mosta.

Na istom je tragu i Goran Beus Richembergh (HNS), koji opetuje kako je na vladajućima odgovornost da nađu najboljeg.

-Je li ovo usuglašena varijanta vladajućih ili pokušavaju preko leđa oporbe pokazivati mišiće - upitao je Richembergh i vladajućima poručio da, ako nisu u stanju od devet kandidata, koliko ih se na početku natjecalo za glavnog ravnatelja, pronaći jednoga, ponište natječaj.

Kraj suradnje HDZ-a i Mosta?

Otkako je Odbor obavio razgovore s devet kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, u saborskim su se kuloarima kao naizglednija spominjala imenaBlage Markote iAnte Sarjanovića, no u četvrtak poslijepodne neslužbeno se pričalo kako je Sarjanović 'otpao' te da je moguće da se na mjestu prvog čovjeka HRT-a nađe Kazimir Bačić.

>>

Analitičari upozoravaju kako će na ovom pitanju iznova biti testirana suradnja HDZ-a i Mosta.

- Slučajevi Barišić, HAVC, Roman Ljeljak, HEP, INA i problem lokalnih izbora nisu ništa u usporedbi s izborom ravnatelja HRT-a. Ne treba smetnuti s uma i sam timing rješavanja ovog pitanja iz čega se može izvući zaključak da Andrej Plenković ide prema raščišćavanju situacije s Mostom, bilo preslagivanjem većine ili prijevremenim izborima. Kuloarske tvrdnje da Plenković želi maksimalno iskoristiti trenutni osobni rejting i rejting stranke upravo to potvrđuju - smatra politički analitičar HRsvijeta Josip Zdunić.

 

M.M.