Povodom dvije godine predsjedničkog mandata predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratila se javnosti. U svojem je govoru naglasak stavila na demografsku krizu koja je pogodila Hrvatsku. Radi se o biti ili ne biti hrvatske nacije i države.

-U tom segmentu imamo izvanredno stanje. Zajedno moramo preokrenuti negativne trendove. Ako je u ičem potrebno postići nacionalni konsenzus - to su obrazovanje i demografija - istaknula je predsjednica.

Izrazila je zadovoljstvo što su završili prijepori oko kurikularne reforme. 

-Ideološke podjele sve češće zamjenjuje riječ zajedništvo. Institucije države imat će autoritet onoliko koliko će služiti interesima hrvatskih građana - izjavila je predsjednica.

Podsjetila je kako je mandat preuzela u trenutku kada je Hrvatska bila u gospodarskoj krizi, a prije svega demografskoj. 

-Ključno je bilo identificirati glavne probleme i potaknuti dijalog - rekla je te nabrojila sedam ključnih problema - demografsko izumiranje nacije i odlazak mladih, nedostatak dijaloga i podjele u društvu, izostanak učinkovite gospodarske politike, višestruke slabosti državnih institucija i administracije, izostanak kvalitetne reforme obrazovanja i nedostatak hrabrosti za donošenje odluka te problem adhokracije - nedostatak vizije o smjeru u kojemu ide društvo i država.

Istaknula je pet ciljeva svojega djelovanja u vanjskoj politici od kojih je prvi repozicioniranje Hrvatske u okviru Europske unije i NATO-a kao države koja je spremna voditi, a ne samo slijediti.

-Vodeći se ustavnim odredbama, moja je zadaća i dalje biti glas svih hrvatskih građana i integrirajući čimbenik naših razvojnih ciljeva u uvjetima članstva u Europskoj Uniji i NATO-u, kao i suverenističke državne politike, kako u domovini, tako i u svijetu. I tu ću zadaću izvršavati dosljedno, s osloncem na jedinstvenu baštinu naše časne prošlosti i vjerom u bolju Hrvatsku - poručila je predsjednica u obraćanju na Pantovčaku.

Ako joj, kaže, političke prilike u protekle dvije godine nisu omogućile željenu suradnju s drugim sastavnicama državne vlasti, predvidiva stabilnost ove Vlade i otvorenost oporbe za politički dijalog jačaju njezin optimizam s obzirom na konstruktivnu suradnju svih sastavnica državne politike.

-Do kraja mandata želim privremeno premjestiti ured u sve naše županije, uz snažnu potporu mjerama Vlade koje trebaju omogućiti uravnotežen regionalni razvoj - najavila je Predsjednica.

Od Vlade očekuje da budućim mjerama fiskalne i funkcionalne decentralizacije ojača razvojne kapacitete i odgovornosti jedinica regionalne i lokalne samouprave. U pogledu gospodarstva Predsjednica je rekla kako je svjesna da su neke od predloženih mjera njezina Vijeća za gospodarska pitanja izazvale kontroverzije, ali su postigle cilj - šira rasprava o budućim mjerama za poticanje proizvodnje, izvoza, zapošljavanja i gospodarskog rasta u cjelini.

 

M.M.