Na tradicionalnom prijemu koji u povodu pravoslavnog Božića priređuje Srpsko narodno vijeće  izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović u svom je govoru Srbima u Hrvatskoj poručio da će ih matična država u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima.

-Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih europskih vrijednosti možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda istinom pravdom i ljubavlju gleda unaprijed u bolju budućnost - poručio je tom prigodom Božović.

Plenković: Važno nam je poštivanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je kako je Hrvatska, nakon pravednog, obrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske agresije, ostvarila slobodu i neovisnost, društvo koje je dosegnulo najviše demokratske vrijednosti i u poštivanju ljudskih i manjinskih prava. 

-Hrvatska država poštuje svoje manjine i učinit će maksimum napora da se život srpske zajednice i drugih manjina odvija na najkvalitetniji način, sukladno gospodarskim i socijalnim mogućnostima. Politika moje vlade je, kao što znate, politika stabilnosti, tolerancije, dijaloga, politika rješavanja otvorenih pitanja, kvalitetnog odnosa sa svim manjinama koje postoje u Hrvatskoj. One su dio naše parlamentarne većine. Želimo riješiti sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama, pa i sa Srbijom. Osobito nam je važno poštivanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji - rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima, što nam nameće obvezu da 2017. na jedan racionalan i pluralističan način raspravimo i pokrenemo proces suočavanja s prošlošću. 

-Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i prije svega zakonit način započnemo, a ja se nadam i zatvorimo do kraja rada ove vlade. Da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da što je moguće više oko tih pitanja ostvarimo široki društveni i politički konsenzus i to je moja ambicija i ambicija moje vlade - kazao je predsjednik Vlade.

Stier: Diskurs o ugroženosti Srba vrijedan svake osude

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH reagirali su na Božovićeve izjave a teze koje je koristio ocijenili su

-U svom govoru na domjenku SNV-a u Novinarskom domu, Vladimir Božović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije, koristio je iste teze kao i Slobodan Milošević, posebice kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih brani svim raspoloživim sredstvima - stoji u priopćenju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kojim je reagiralo na Božovićeve izjave izrečene na današnjem domjenku Srpskog narodnog vijeća.

Podsjećaju da je ministar Davor Ivo Stier  osudu ovakvog pristupa osobno prenio g. Božoviću na prijemu u Novinarskom domu.

-Takav je diskurs vrijedan svake osude, što je ministar vanjskih i europskih poslovaDavor Ivo Stieručinio i osobno prenio g. Božoviću na prijemu u Novinarskom domu. Kao što je u svom obraćanju danas na prijemu SNV-a naglasio predsjednik VladeAndrej Plenković, Hrvatska je nakon pravednog obrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske agresije ostvarila slobodu i neovisnost te dalje želi graditi društvo na temelju najviših demokratskih vrijednosti i na poštivanju ljudskih i manjinskih prava - stoji u priopćenju.

Škorić: Hrvatski Srbi doista trebaju zaštitu, ali od Miloševićevih i Šešeljevih šegrta

Da hrvatski Srbi doista trebaju zaštitu, ali samo od manipulativne agresije Miloševićevih i Šešeljevih šegrta, upozorio je i saborski zastupnik HDZ-a Petar Škorić.

-Prihvaćamo zaštitu Srba i svih nacionalnih manjina u RH. I mi ćemo ih štititi svim sredstvima od manipulativne verbalne agresije Miloševićevih i Šešeljevih šegrta koji se još nisu pomirili sa hrvatskom slobodom i neovisnošću. Može naša srpska nacionalna manjina mirno spavati. Biti ćemo jako učinkoviti u zaštiti njih i hrvatske zemlje u kojoj žive i ne trebaju im danas nikakvi lažni dušebrižnici iz Srbije. Ne trebaju se brinuti i nikada više biti potrebe za novom Olujom kojom je hrvatska oslobođena od velikosrpske Miloševićeve agresije - istaknuo je Peter Škorić, zastupnik u Hrvatskom saboru.

 

M.M.