Hrvatski mediji ovih dana ističu kako je francuski list Liberation objavio u ponedjeljak otvoreno pismo koje je ujedno početak međunarodne peticije kojom se poziva na smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Zanimljivo, nitko iz "dobro informiranih"  medija u Hrvatskoj ne navodi kako je jedan od potpisnika peticije protiv ministra Zlatka Hasanbegovića Antonio Negri, bivši pripadnik terorističke organizacije "Crvene brigade" i osoba osuđena za terorizam, koji spomenutu peticiju potpisuje kao Toni Negri, pokušavajući tako prikriti svoj pravi identitet.

Negri, međutim, nije bilo tko. Riječ je o osobi osuđenoj na trideset godina zatvora zbog suučesništva u djelovanju terorističke organizacije "Crvene brigade".

Negriju nikada nije nedvosmisleno dokazano sudjelovanje u otmici i ubojstvu talijanskog demokršćanskog političara Alda Mora tijekom 1978. godine. Nije mu dokazano ni planiranje drugih 17 političkih ubojstava za koja ga je sud teretio.

No talijansko tužiteljstvo dokazalo je njegovo sudjelovanje u bombaškom napadu na kolodvoru u Bologni pri čemu su poginula dvojica talijanskih policajaca. Zbog toga je dobio 30 godina zatvora. Na koncu je odslužio 13 godina teške robije.

Nakon toga se skrasio u Francuskoj gdje se okružio i ponovo počeo djelovati s pripadnicima tamošnje lijeve političke scene.

Ipak, Antonio Negri,  osuđeni je terorist i pripadnik terorističke organizacije Crvene brigade.

Zanimljivo je da je upravo osuđeni terorist Negri bio je zapažena zvijezda zagrebačkog Subversive festivala 2011. godine na kojem je predstavio knjigu “Zbogom gospodine Socijalizam” objavljenu u nakladi VBZ.

Taj ga je festival tada na svojim web stranicama proglasio uglednim gostom. U najavi programa navedeno je kako “organiziraju specijalan susret Svjetskog foruma za alternative, važne svjetske mreže za alternativno mišljenje i praksu koja će u Zagrebu okupiti vodeće političke aktiviste, ekonomiste i aktiviste iz 20-ak različitih zemlja s tri različita kontinenta”.

Te programe finacirali su grad Zagreb, Ministarstvo kulture pod upravom ministrice Andreje Zlatar – Violić koja je smijenjena radi plaćanja vanproračunskih troškova službenom karticom te audiovizualni centar predvođen Hrvojem Hribarom.

Prema podacima o financiranju udruga koje su dobiveni na uvid preko Ureda za udruge RH, organizator Subversive festivala, udruga Bijeli val od 2007. godine različitim je mini projektima od države dobila oko 3,2 milijuna kuna.

Kći komunističkog revolucionara Ernesta Che Guevare, Aleida Guevara, također je kao predavač sudjelovala na 6. Subversive Film Festivalu, održanom u svibnju 2013. u Zagrebu. U vrijeme boravka u Hrvatskoj, Aleida Guevara posjetila je i Rijeku, gdje su joj domaćini bili Vojko Obersnel i Zlatko Komadina, objavio je tom prigodom Novi list.

 

R.H.