Godišnje izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) koje je podnio ravnatelj te agencije Dragan Lozančić nije dobilo potrebnu potporu članova Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Za izvješće je glasovalo šest članova Odbora, protiv ih je bilo isto toliko, a jedan je član ostao suzdržan.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP) nakon sjednice zatvorene za javnost izjavio je kako smatra da je SOA u proteklom razdoblju radila dobro.

-SOA je posebno dobro radila na međunarodnom planu i u svim kriznim situacijama. Na raspolaganju imamo i mogućnosti istražnog povjerenstva, jer javnost treba znati zašto Lozančić odlazi. Gubljenje povjerenja ne može biti razlog za odlazak prije vremena - kazao je Ostojić.

>>Što je u pozadini slučaja Lozančić?

Miroslav Tuđman (HDZ), potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, smatra da je s ovom temom trebalo pričekati.

-To je pokušaj političke interpolacije u procese koji nisu završeni, i zbog toga je ovakav interes. Već sam prije dvije godine istaknuo sve nedostake sustava nacionalne sigurnosti. Može se vidjeti da bi glasanje samo za jedan segment toga sustava kao odlično odrađenog posla bilo pristajanje na jedan sustav koji je dobrim dijelom disfunkcionalan i treba ga velikim dijelom mijenjati. To je bio razlog zašto su i drugi članovi Odbora glasali protiv - istaknuo je Tuđman.

 

M.M.