Predsjednik SDP-a Zoran Milanović na današnjem je sastanku čelnika Mosta, Domoljubne koalicije i "Hrvatska raste", održanom u Esplanada Zagreb Hotelu, do kraja razgolio svoje pokušaje vezane za konstituiranje Sabora.

Bez obzira što autoriteti iz područja ustavnog prava tumače da su sve ovlasti u rukama predsjednice Republike, Milanović i dalje uporno insistira na konstituiranju Sabora i nastavku prošlotjedne farse s Josipom Lekom u glavnoj ulozi.

-Mjesec dana za dogovor nije puno, ali ako se ne možemo maknuti, bolje je da konstituiramo Sabor, odmah ga raspustimo i idemo u novu izbornu utakmicu. Ako se nismo u stanju dogovoriti, budimo pošteni prema ljudima koji su nas izabrali. Konstituirajmo se i bjež'mo ća. U međuvremenu, imat ćemo pat-poziciju u kojoj država može funkcionirati. Gospodin Karamarko to vidi drugačije nego je, ali može se - istaknuo je Milanović.

Predsjednik SDP-a protivi se i traženju tumačenja Ustavnog suda u koji je u predizbornom razdoblju bezuspješno pokušavao instalirati Mladena Bajića.

-Ne skrivajmo se iza Ustavnog suda. Sabor koji nije konstituiran, ne može se raspustiti. Pet godina nijedan ustavni sudac nije izabran dvotrećinskom većinom, to očito nije moguće. Ustav nije pravo i struka već politički dogovor - rekao je Milanović, pokazujući kako ne odstupa od svojih ranijih stavova prema kojima su on osobno na čelu tehničke vlade i Josip Leko na čelu Sabora stalna kategorija, dok je uloga predsjednice Republike, prema Milanoviću, protokolarna.

Politički analitičar HRsvijeta Josip Zdunić smatra da se Milanović zapleo u mantru vlastitih nebuloza

- Milanovićeva tvrdnja da uopće treba raspuštati nešto što nije konstituirano, odnosno nepostojeće, je pokazatelj u kakvu se mantru nebuloza zapleo. Milanović zapravo na sve načine nastoji osigurati konstituiranje Sabora kako bi tu instituciju suprotstavio instituciji predsjednice Republike i ugrozio konzumiranje ustavnih ovlasti koje predsjednica ima. Ne odgovara mu niti traženje tumačenja Ustavnog suda jer i sam zna kakvo će to tumačenje biti - smatra Zdunić.

 

R.H.