HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić komentirala je danas rast BDP-a u trećem kvartalu, od 2,8 posto.

-Od deset sektora, osam pada ili stagnira, a dva su ona koja pridonose i rastu. To je ono što je vezano uz turizam i prerađivačku industriju. To znači da ovisimo o sigurnosnoj situaciji i lijepom vremenu. A zašto o prerađivačkoj? Zato što lani rafinerija Sisak nije radila. To je tako na niskim razinama, a također vidimo i pojačan rast uvoza u odnosu na izvoz. Znači, rast izvoza je 8,0 posto, a uvoza 8,1 u zadnjem kvartalu. Dok poljoprivreda i dalje pada, ukupne investicije su pale preko 30 posto, a rast koji se počeo događati, trebao se događati puno prije što se moglo postići da su se koristili EU fondovi - upozorila je Maletić.

Smatra da je rast BDP-a posljedica deflacije a ne otvaranja novih radnih mjesta.

-Bitno je napomenuti da se ovaj rast, od 2,8 posto, dogodio zbog deflacije. Ušli smo u spiralu pada cijena i ekonomskog bogatstva, odnosno pala je cijena nafte pa to utječe na BDP. To nije ono što želimo u Hrvatskoj, želimo rast kroz ostvarivanje novih radnih mjesta i da naš izvoz raste temeljem naše proizvodnje. To se ne može dogoditi samo od sebe, nego samo ako imamo Vladu spremnu na reforme. Ovakav rast nas dovodi do europskih nepopularnih ljestvica, po čemu smo postali prepoznatljivi - istaknula je.

Maletić smatra da bi u budućnost sindikati trebali biti racionalni.

-Drugim riječima, ovo je minimalan rast i u ovom trenutku ne bi bilo dobro aktivirati taj sporazum, pogotovo uzme li se u obzir da samo kamate sad iznose 12 milijardi, a taj rast nije dovoljan ni za pola kamata - kazala je Maletić.

 

M.M.