Još u vrućoj noći kada su se zbrajali rezultati parlametarnih izbora, Milanovićeva mašinerije krenula je u tezgarenje s mandatima saborskih zastupnika. Svugdje u civiliziranom i demokratskom svijetu pobjednik parlamentarnih izbora dobiva mandat za sastavljenje vlade.

Jedino u Hrvatskoj vrijede druga pravila. Narod je na izborima rekao svoje, ali vrlo važno za narod. Milanović je krenuo s licitiranjem koliko je potpisa skupio i koliko će potpisa uskoro skupiti.

Udarna igla njegova nedemokratskog vrbovanja zastupnika bio je Drago Prgomet, iza čijeg se umiljatog i dječakog lica krio SDP-ov pijun. Njegova „suradnja“ s Milanovićem nije od jučer. Kako je nedavno priznao sam Milanović, Prgomet se kontinulirano sastajao s vođom SDP-a, i to čak 50-ak puta. Vodstvo Mosta reagiralo je promptno čim se doznalao za Prgometovu zaplotnjačku igru i izbacilo uljeza iz svojih redova. To je ujedno bila poruka ne samo zastupnicima nego i čitavoj hrvatskoj javnosti, da je Most nezavisnih lista kompaktna cjelina, koja ima jasan program i jasno strategiju u preuzimanju odgovornosti za sudbinu zemlje.

Milanovićeva samouvjerenost i bahatost je napukla, ali on se ne predaje. Na samo njemu znani način pridobiva neke zastupnike koji mu daju prioritet. Međutim, koliko god mu se činilo da je blizu cilju, željeni cilj izmiče poput duge u istoimenoj noveli Dinka Šimunovića. Ili kako bi to rekao još jedan naš veliki pjesnik Ivan Mažuranić za tuskog tiranina Smail-agu Čengiča: „džilitnut' se, ne pogodit cilja!“

Milanović pokušava vrbovati i zastupnike HSLS-a, ali mu je Darinko Kosor „obrisao nos“ i poslao neuvijenu poruku: "Mi u HSLS-u smo kao liberalna i demokratska stranka ozbiljno zabrinuti za demokratske procese u Hrvatskoj nakon završenih parlamentarnih izbora… Šokirani smo aktivnostima u razbijanju Mosta, političke opcije koja je ostvarila značajan izborni rezultat i očito su se sve sile usmjerile da to razbiju". Milanovićeve pokušaje vrbovanja HSLS-ovih zastupnika Kosor je nazvao: "Organiziranim medijskim spinovima", te jasno poručio da HSLS dio Domoljubne koalicije i da čvrsto ostaje sa svojim partnerima.

Otpočeli su pregovori s Mostom o programima reformske vlade za koju se zalaže Most. Milanović formalno pristaje na pregovore, ali i dalje, dijalektikom „mrkve i batine“ vreba ne bi li prigrabio kojega njihova zastupnika. Milanović i SDP-ovci gube živce. Najradije bi ponovno srušili neretvanski Most, a potom preveli dio zastupnika žedne preko Mosta. Događa se međutim suprotno. Ako je i bilo zastupnika iz Mosta koji su se kolebali, daljni razvoj događaja samo ih je učvrsti u uvjerenju da nikakve diverzantske igre Milanovića i drugova neće proći. ¡No Pasarán! - rekao bi Milanović.

Spektakularno uhićenje Zdravka Mamića i članova njegove obitelji, i to na samu obljetnicu vukovarske tragedije, bjelodani je dokaz kako „milicija trenira strogoću“, ne bi li tako argumentima sile i zastrašivanja pokazali da „misle ozbiljno“. Dok jedne trpaju u Remetinec, drugi, poput partijskog druga Željka Sabe, dobivaju slobodan izlazak kako bi bili „u Vukovaru na Dan sjećanja“. Kažu: „zbog uzorna ponašanja“! Kako se drukčije u zatvoru i mogao ponašati? Ta nitko od njega ne očekuje da razbija stolce i stolove. On je mirni i staloženi bivši gradonačelnik, koji je samo nudio mito i zbog toga pravomoćno osuđen. Ili je sve to na tragu one znamenite izjave Zlatka Komadine, izrečene u ozbiljno-šaljivom tonu: „Pojavu osuditi, druga Sabu spasiti!“ Sve u svemu, jednoga puštaju iz zatvora zbog Dana sjećanja, a drugoga trpaju u zatvor, navodno posve neovisno o Danu sjećanja“.

Da Milanović i SDP gube živce čitamo u najnovijem broju Globusa. Neimenovani izvor s Iblerovog trga ozbiljne pregovore o reformskim pitanjima smatra gubljenjem vremena i besmislenim iscrpljivanjem. Štoviše, neimenovani izvor iz SDP-a "zlovoljnim glasom“ pregovarače iz MOST-a proglašava "čudnim likovima", te ih drsko etiketira: "To je potpuno nedefinirana ekipa koja ponekad nije ni sama sigurna što hoće...".

Zapravo je istina posve suprotna. Mostove stručne ekipe pokazale su visoku stručnost, ali i zadivljujuću samozatajnost i strpljivost. Zasigurno im je posve jasna Milanovćeva zaplotnjača igra. Unatoč tome oni strpljivo ustraju na provedbi korjenitih reformi u državi, za koje SDP i njegova ekipa očigledno nisu spremni.

 

Mato Kros