Čelnici MOST-a i publika koja je za njih glasovala, ne spadaju u hrvatsku političku 'ljevicu'. Radi se o ljudima koji, generalno govoreći, spadaju u domoljubnu opciju, smatra politički analitičar Tihomir Dujmović.

-Jučerašnji izbori pokazali su staru podijeljenost i novu stvar, a to je MOST. Podsjećam da ankenti rezultati ponovno nisu pogodili, nisu pogodili MOST. Ako uzmete u obzir preferencije anketnih agencija, onda je rezultat Domoljubne koalicije razumljiv jer nisu protiv sebe imali samo SDP, nego i čitav niz pristranih medija i nedemokratsko ozračje - kazao je Dujmović u razgovoru za Direktno.hr.

Smatra kako hrvatski narod nije upoznat sa stvarnim stanjem u državi.

-Za glas koji bi bio odgovoran, bilo je potrebno da imamo četiri godine nepristranih medija, nepristranih anketa i četiri godine pune demokracije. Zahvaljujući ovakvim medijima, Hrvati nemaju pojma što je Lex Perković, ne znaju da Hrvatska na provozu banana i automobila misli da gospodarstvo raste i Hrvati ne znaju pravu sliku stanja države. To je dovelo do, po meni, ogromnog broja glasova u prvom redu SDP-a", rekao je Tihomir Dujmović.

Glavnog 'krivca' za velik broj glasova koji su 'otišli' SDP-u vidi u pristrasnim medijiima.

-Kada bismo imali normalnu, europsku, medijsku scenu i europsko demokratsko ozračje, nakon ovakvih katastrofalnih gospodarskih i političkih relacija, mislim da SDP i koalicija ne bi dobili više od 20 mandata. No obzirom kako to nije tako i kako mediji, iz dana u dan, pune četiri godine, više ili manje decentno, navijaju za lijevu opciju, koja je uz to još imala jednog sjajnog medijskog stručnjaka koji savršeno zna manipulirati medijima i činjenicama, uspjeh Zorana Milanovića nije izostao. Milanović je zaigrao na 'vabanque' kartu, sam je podmetnuo leđa i ovo je njegovih, gotovo osobnih, 55 mandata - navodi Dujmović.

Medijsko prešućivanje gospodarskog programa HDZ-a i izvrtanje činjenica u režiji američkog spin doktora vidi također ključnim razlozima ovakvih izbornih rezultata.

-HDZ nije prije dvije godine angažirao američkog spin doktora, nego je novac potrošio praveći gospodarski program sa jednim od najpoznatijih ekonomskih instituta na svijetu. Mediji su do te razine naklonjeni vladajućoj opciji da javnosti nikad nisu objasnili tko je i što Ifo institut. Politički govoreći, Ifo institut je u političkoj znanosti ono što su 'audi' i 'BMW' u automobilizmu. Napravite sad anketu u javnosti o tome tko je Ifo institut, Hrvati o tome nemaju pojma. Naravno, kad radite na gospodarskom programu koji nesumnjivo traži bolne rezove, vi u kampanji s tim detaljima ne možete niti ići van. I zato su, s druge strane, Zoranu Milanoviću bila puna usta spinova Alexa Brauna - kazao je Dujmović.

Koaliciju HDZ-a i MOST-a smatra nužnom.

-U ovom trenutku nužna je koalicija HDZ-a i MOST-a, s tim što treba na vrijeme reći da se mediji prema MOST-u ponašaju jednako nekritički kao što su se nekada ponašali prema laburistima ili Mireli Holy - ocijenio je Dujmović.

Program MOST-a ocijenjuje ispravnim ali nedovoljno poznatim svima osim "naravno Milanovića, koji je unaprijed pristao na sve".

-Dakle, mislim da je program MOST-a, koji sadrži reforme i nužne promjene u Hrvatskoj, apsolutno ispravan i to je narod prepoznao, ali niti mi znamo, niti novinari to pitaju čelnike MOST-a, koje reforme, na koji način, s kojim ljudima, s kojim sredstvima, koje poreze smanjivati, što konkretno napraviti sa zdravstvom, kako reformirati javnu upravu. Mi o tome u ovom trenutku nemamo pojma. Ja bih volio da vidimo te reforme i te zahtjeve njihove i veseli me što čelnici MOST-a najavljuju da će dogovori biti transparentni. Milanović je na vlasti bio pune četriri godine i nije proveo nijednu reformu. Po mom mišljenju, to ga diskvalificira na razini vjerodostojnosti kada danas tvrdi čelnicima MOST-a da prihvaća sve njihove reforme. To je laž jer mi ni ne znamo koji je to ukupni paket reformi koje MOST traži, niti znamo detalje tih reformi i premda to nitko živ ne zna u ovom trenutku, Milanović već ističe da su njemu uvjeti MOST-a prihvatljivi - analizira Dujmović.

Od HDZ-a očekuje da uspješno okonča pregovore s MOST-om, ocjenjujući da su te dvioje stranke svjetonazorski bliske.

-U prijevodu, gladijatorska vlast, ništa drugo ne vodi Milanovića u tim razgovorima. Na HDZ-u je da uspješno okonča razgovore s MOST-om. Po mom mišljenju, i čelnici MOST-a i publika koja je za njih glasovala, ne spadaju u hrvatsku političku 'ljevicu'. Radi se o ljudima koji, generalno govoreći, spadaju u domoljubnu opciju i koji su se s HDZ-om razišli iz niza razloga, ali ti razlozi nisu ideološke prirode - zaključio je Dujmović.

 

M.M.