Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, nekoć desna ruka Ive Sanadera, nakon razlaza sa svojom bivšom strankom želi nastaviti s političkom karijerom. Otvoreni su razgovori sa Ivom Josipovićem i Radimirom Čačićem a spekulira se i o mogučnosti njezinog pojavljivanja na listama Mosta i SDP-a, tvrdi Jutarnji list.

-Danas imam puno više respekta prema radu Jadranke Kosor dok je bila premijerka nego što sam ga imao prije tri ili četiri godine kad smo bili politički suparnici. Mislim da je u tom svjetlu danas, s određenim vremenskim odmakom, i ukupna hrvatska javnost više respektira nego što je tada - izjavio je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovarajući na pitanje o spekulacijama da bi bivšu premijerku rado vidio na SDP-ovoj izbornoj listi.

Milanović kaže da relativno često razgovara s Jadrankom Kosor, ali tvrdi da joj nije nudio mjesto na listi. Dodaje, međutim, da u kontekstu današnjeg sagledavanja njenog rada kao premijerke “i o tome mogu razgovarati”.

Bivša premijerka nije željela davati izjave na ovu temu. No, bliskim je osobama povjerila da je razgovarala s Milanovićem, da joj je on rekao kako s njom dijeli europske vrijednosti te stajališta o pravnoj državi i naznačio mogućnost suradnje.

Njena pozicija je, kako doznaje Jutarnji list, da joj je daljnja politička aktivnost ograničena činjenicom da je bila predsjednica HDZ-a i premijerka u HDZ-ovoj Vladi. A to je, smatra Jadranka Kosor, činjenica koja joj priječi bilo kakvu suradnju sa SDP-om. Osobe koje su joj bliske i s kojima dijeli političke stavove i razmišljanja prenose da ona razlikuje HDZ od aktualnog vodstva te stranke, premda je svjesna da isti ljudi koji su joj pljeskali dok je bila predsjednica sada plješću Tomislavu Karamarku.

Bivša premijerka i dalje želi biti aktivna u politici, no po našim informacijama još nije donijela konačnu odluku o tome tko će joj biti politički partneri na izborima. Najviše simpatija ima za Most nezavisnih lista, ali je ona njima neprihvatljiva iz istih razloga zbog kojih je njoj SDP – jer je bila premijerka i predsjednica HDZ-a.

Otvoreni su, doznaje Jutarnji list, razgovori s predsjednikom Reformista, Radimirom Čačićem, odnosno koalicijom koju je sklopio sa strankom bivšeg predsjednika Ive Josipovića, Naprijed Hrvatska.

 

M.M.