Branko Grčić prometnuo se od Milanovićeve Alise u zemlji čudesa u Milanovićevog jastreba. Sad je na njemu red da malo blati HDZ. Do sada promicatelj opće pozitive u društvu, kontemplativni guru i duhovni otac, sada na sebe preuzima ulogu svoga šefa, ministara Marasa i Bauka, pomalo nalikujući na poznatog bombardera s Kvarnera, strahotno lošeg bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Dikcijom poput neke bake, dok unucima čita Ivicu i Maricu za laku noć (i sadržaj njegovih izlaganja često podsjeća na bajku), ovaj bivši Dubajićev balvanaš proleterski pronalazi unutarnje neprijatelje u obliku, koga drugoga nego HDZ-a optužujući ga za neefikasnost povlačenja sredstava iz europskih fondova. Po istoj shemi javnog blaćenja protivnika, što su nekad vrlo vješto radili jugoslavenski aparatčici pronalazeći u svemu proturevolucionarno djelovanje, naš Branko sanja HDZ i bori se s njime u noćnim morama, obliven znojem, dok zmaja opasnih namjera sprječava da Hrvatskoj otme dragocjen europski novac.

No, pamćenje nas još uvijek jako dobro služi. Od dolaska na vlast Kukuriku koalicije, kukurikavci su samo kukurikali o ideološkim temama, boreći se s demonima koje su samo oni vidjeli. Strateška ekonomska politika, na temelju koje su dobili izbore (sjeća li se itko bajke zvane Plan 21), ostala je ipak u drugom planu ovih suvremenih gutača plamena i prodavača magle. Ne želim vjerovati da ministar Grčić, inače sveučilišni profesor na ekonomskom fakultetu u Splitu, nema znanja i kompetencija. Jer ako je tako, onda ne samo da je kupio diplomu, i ne samo da je prepisao magisterij, već je vrlo vjerojatno i doktorat dobio onako usput. Ali ne vjerujem u to. Mislim ipak da je samo(?!) do krajnjih granica lijen. Čovjek koji na kraju svake godine papagajski ponavlja kako je sljedeća godina ta, u sljedećoj godini se očekuje boom u svakom pogledu, a onda BDP ponovno posrne kao kamen u Lukinu jamu, ili je napušen ili misli da smo mi kao narod kolektivno počeli uživati opijate.

Na današnju press konferenciju Ivane Maletić, HDZ-ove europarlamentarke i po mnogim analitičarima, žene koja zna o čemu govori, Grčić je odgovorio podvalama i optužbama. No, onaj tko je danas slušao Ivanu Maletić, mogao je jasno razaznati da politika ove Vlade nije ništa drugo nego sustavno upropaštavanje države. Maletić je pričala vrlo plastično, na način da ju svaki laik (kakav sam i sam u ovom području) može bez posezanjem za Bratoljubom Klaićem jako dobro razumjeti.

Sve dosadašnje zemlje koje su koristile europske fondove, u svojim planovima imali su duplo više projekata nego im je u fondovima bilo osigurano sredstava. Kao najbolji primjer uvijek se navodi Poljska. Iako su u fondovima imali rezervirana sredstva, Poljaci su pripremili projekte vrijednosti dvostruko više od onoga što su mogli povući. Vjerojatno pogađate da su Poljaci iskoristili gotovo sve. Hrvatska je, pod budnom dirigentskom palicom maestra Grčića napravila projekte vrijedne milijardu eura (mnoge upitne kvalitete), a u fondovima ima na raspolaganju milijardu i 300 milijuna. Veličanstveni Branko za taj propust upire prstom u bivšu HDZ-ovu administraciju, kao da protekle tri godine njegovi nisu na vlasti. Uz mnoštvo agencija koje je osnovao da bi tobože ubrzano radio na popravljanju projekata, Grčiću nije dosta ni tri godine da stvari izvede na čistac i pokaže da zna i može. Ne, za sve je kriv HDZ, iako je iz svemira vidljivo da Grčić neće, ne može i da ga jednostavno nije briga.

Ivana Maletić ide i korak dalje. Sam Grčić, u svojoj prezentaciji koju je održao kolegama ministrima, plače i jauče kako se sredstva ne privlače onako kako bi trebalo. Za taj propust, ovaj puta ne može optužiti HDZ, ali ne libi se optužiti svoje kolege jer nisu dovoljno radili i predlagali mu kako da iz europskih fondova povuče tolike novce. To dođe na isto kao da učiteljica u školi optuži djecu da nisu dovoljno naučila jer djeca nisu dovoljno učiteljicu povlačila za rukav i govorila joj što bi to oni u školi trebali učiti. Branko Grčić, koji je na potpredsjedničko mjesto u Vladi postavljen upravo zato da bude koordinator među ministarstvima i traži rješenja kako povući toliki novac, sada se posipa pepelom u maniri brigo moja prijeđi na drugoga.

Loše gospodarenje resursima i zemljom od strane kukurikavaca nije više nikakva novost. Uz svakog ministra u aktualnoj Vladi veže se barem jedna afera, uz neke i četiri pet. Veliki vođa Milanović više ni ne pokušava dizati letvicu na amoral i neradništvo svojih ministara. Pa kako i bi, kad njegova letvica ni ne postoji. Njihovo rušilačko djelovanje dovelo je Hrvatsku do ruba i na prosjački štap. Ekonomisti su upozorili kako je nedjelovanje ove Vlade bilo ekonomski pogubnije od velikosrpske agresije. Dok Hrvatska tone sve dublje i dublje, ministri i predsjednik Vlade treniraju tko će bolje sklepati nekakav vic ili doskočicu, državni novac troše na skijanja i taksiranja avionom, prijete isukivanjem one stvari, pričaju bajke i basne, ugrožavaju nacionalnu sigurnost zemlje koju nisu htjeli i svakim danom sve više podsjećaju na Orwellovu basnu „Životinjska farma“. Oni su najpametniji i najbolji, pa čak i onda kada ovu zemlju vode ravno u propast. Sve mi se više čini kako je to jedino skriveno obećanje u Planu 21 kojeg su spremni do kraja ispuniti.

 

Tomislav Stipić