Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, priopćenjem za javnost, oglasili su se iz Hrvatskih autocesta i upozorili da se tijekom ovih dana očekuje  pojačani intenzitet prometa na svim glavnim autocestovnim pravcima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

-Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani te kao i svake godine želimo obavijestiti naše cijenjene korisnike da se tijekom ovih dana očekuje  pojačani intenzitet prometa na svim glavnim autocestovnim pravcima.

Mnogi naši građani, ali i mnogobrojni strani državljani, iskoristit će blagdanski period za putovanje, stoga ih želimo izvijestiti da u ovom periodu, na našim dionicama autocesta  nema prometnih regulacija koje bi značajno utjecale na protočnost prometa.

Pojačani promet očekuje se ovog vikenda na autocesti  A3 Bregana-Lipovac, A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, kao i na naplatnim postajama:  Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana, gdje se očekuje veći priljev vozila te su moguća i kraća čekanja ili eventualni zastoji. Stoga molimo naše korisnike, kako bi izbjegli čekanja na naplatnim postajama, da koriste bezgotovinska plaćanja odnosno da pripreme sitan novac za plaćanje cestarine.

Apeliramo na korisnike da voze oprezno u dane blagdana Božića, proslave Nove godine i Sveta Tri Kralja, te da vožnju prilagode  stanju na kolniku i vremenskim uvjetima. U cilju postizanja što boljeg vođenja prometa i sigurnosti korisnika na autocestama, mole se svi vozači da se pridržavaju ograničenja propisana  prometnom signalizacijom na autocesti te da prate poruke na info-displejima o uvjetima na cesti.

Još jednom vozače podsjećamo da je zimska oprema obavezna na svim autocestama bez obzira na vremenske uvjete.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, obavješćivanje javnosti o stanju na cestama i regulacijama u vrijeme pojačanog prometa provodi  se svakih  60 minuta, u programu Hrvatskog radija i putem HAK-a, a u slučaju izvanrednih situacija odmah.

Molimo korisnike da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako bi saznali što se događa na autocestama, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 i 0800 0111.

Sve informacije o privremenim regulacijama na autocestama redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranicama  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. (ARZ) - priopćeno je iz Hrvatskih autocesta.

 

M.M.