Lađarima Bjelovara pobjednicima 19. Maratona lađa pripao je veliki štit kneza Domagoja i zlatne medalje.

Iza pobjedničkog tima lađara Argonauta iz Bjelovara na cilj su uveslale gotovo pa izjednačene lađarske posade Gusara Komina i Stabline. Na ovogodišnjem maratonu lađa koji priređuju Udruga lađara Neretve, a tradicionalno se održao pod visokim pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, sudjelovala su 34 lađarska tima, iz cijele doline Neretve, kontinentalne Hrvatske te lađari iz susjedne Bosne i Hercegovine kao i tradicionalni sudionici Maratona na Neretvi lađarski tim Salašari iz Sombora, članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Vladimir Nazor.

Kada su kuburaši iz Marije Bistrice, točno u 17 sati, svojim plotunima dali znak za start 19. Maratona lađa, ispod lučkog Mosta u Metkoviću krenule su 34 lađarske, sa više od 400 veslača koji su snažno zaveslali i u svojima lađama brzo poput vjetra krenuli prema Pločama na stazi dugoj 22,5 kilometara. Pjenila se Neretva koja je postala pretijesna za lađe, i brodice koje su ih pratile, uz prepun vlak, gledatelja… Maraton lađa privukao je brojne političare i druge brojne zaljubljenike iz cijele Hrvatske i Hercegovine, kao i brojne turiste. Sve nazočne pozdravili su gradonačelnica Metkovića, Katarina Ujdur, župan Nikola Dobroslavić, izaslanik predsjednice RH, Mate Granić, tehnički premijer, Tihomir Orešković. 

Prigodan recital izveo je knez Domagoj, glumac amater, Mario Jurković, koji je budno motrio gusarsku utrku. Odjeven u odoru kneza s visoko isukanim mačem vratio je Maraton lađa, u povijest, kada su neretvanski gusari branili Neretvu od Mlečana. „Maraton lađa doživljavam kao jedan jedinstveni događaj u kojem se očituje snaga i zajedništvo svih veslača“, kazao je knez Domagoj, te nastavio: - Danas sam dosta uzbuđen i htio bih svim političarima koji prate maraton poručiti da mogu samo uspjeti ako svi veslaju k zajedničkom cilju.Kapetan lađara iz Bjelovara, Tomislav Smrček, kazao je da je ovo njihov deseti jubilarni marton. Utrka je bila jaka, ali mi smo čekali svoju priliku i dočekali.

Gusarsko natjecanje na Neretvi, pretočeno u jedinstveni i veličanstveni doživljaj Maraton lađa, otrgnulo je zaboravu tradicionalno neretvansku lađu, na kojoj se uz tradicionalni prijevoz povrća, voća, sijena, ribe, još lovilo, rađalo, vjenčavalo, umiralo, od nje se živilo i živi. Danas je neretvanska lađa dio turističke promidžbe doline Neretve i države Hrvatske.

 

Dragica Zeljko