Hrvatski kraljevski grad Knin, bilježili i bilježe razni znakovi, na dugim povijesnim stazama. Oznakovljuju ga pamtljivim znakovima, ko biljezima, pečatima, pečate, a i ovaj znak s kojim sam počeo u obliku je pečata. Timbar ovog osvrta. Timbar - kolorit, osobni pečat, ton, šmek, štih.Stijeg slobode s Kninske tvrđave vijori slobodom, slobodari Lijepom našom. Pamtimo odlaske i dolaske u Knin.

Pamtimo kninska previranja. Pamtimo pomoči Kninu. Nezaposlenosti. A Knin grad mladih. Silna obećanja. Od dana Pobjede, do dana Pobjede, poraz obećanja. Onda se pokrenula mladost. Pokrenula Knin. Dolaskom Marka Jelića, došla je nada drugom i drugačijem Kninu. Kninu osobne osobnosti. Kninu inicijative pojedinaca. Svaki grad velik je onoliko koliko su veliki njegovi žitelji. A, neupitna veličina ovog grada je u veličini tih ljudi. Mladi ljudi. Krenule su Udruge. Krenuli su uspjesi. Krenuli su radostdani. Vratio se osmijeh na lice Knina. Jedna od tih Udruga na koju želim ukazati i njena vizija, Udruga i njena pokretačica, Udruga Udruga „S(p)“, a pokretačica i duša Udruge Nadana Jelić, koja donese nadu i viziju kroz Udrugu. Pa krenimo od Vizije Udruge „S(p)“ .  

VIZIJA: Udruga za obrazovanje i znanost „Scientia populo“ Knin je promicati obrazovanje i znanost kao temelj svakog uspješnog društva. Promovirati i popularizirati njemački jezik i kulturu, njegovati hrvatsko-njemačkog prijateljstvo utemeljeno na višestoljetnoj povijesnoj povezanosti Hrvatske i Njemačke. Promicati i popularizirati hrvatsku kulturu te promicanje i zaštita kulturne baštine i povijesnog nasljeđa.

MISIJA: Udruga „S(p)“ zagovara sustavno i kontinuirano obrazovanje i ulaganje u znanost, kako bi smo stvorili više društvene vrijednosti. Na taj način stvaramo pojedinca koji je odgovoran i aktivan član društva i kao takav doprinosi njegovom razvoju. Promičemo uključenost svih članova civilnog društva bez obzira na njegov društveni, socijalni, obrazovni status.

Uključivanje osoba s invaliditetom u sustave obrazovanja i u aktivan društveni život. Provodimo neformalna obrazovanja, informiranje i umrežavanje, kako na razini Republike Hrvatske, tako i na međunarodnoj razini.Udruga je osnovana 2014. financiramo se od članarina, donacija građana i Eu fondova.

MISIJA: Udruga „S(p)“ zagovara sustavno i kontinuirano obrazovanje i ulaganje u znanost, kako bi smo stvorili više društvene vrijednosti. Na taj način stvaramo pojedinca koji je odgovoran i aktivan član društva i kao takav doprinosi njegovom razvoju. Promičemo uključenost svih članova civilnog društva bez obzira na njegov društveni, socijalni, obrazovni status. Uključivanje osoba s invaliditetom u sustave obrazovanja i u aktivan društveni život. Provodimo neformalna obrazovanja, informiranje i umrežavanje, kako na razini Republike Hrvatske, tako i na međunarodnoj razini. Provodimo Eu projekte, najveći broj vezanih za obrazovanje i mlade, provodimo tečajeve stranih jezika te program pomoći u učenju.

E sad riječ dvije o duši Udruge, pokretačici i nadi u bolje, Nadani Jelić.

Nadana Jelić: Datum i mjesto rođenja: 19.07.1978. u Rijeci.;1993. - 1997., Pomorska Škola Bakar, Bakar, Nautički tehničar.; 2011. Filozofski fakultet, Sveučilište u Zadru, Profesor njemačkog jezika i književnosti i Diplomorani Povjesničar umjetnosti.; Od ožujaka 2016., Sudski tumač za njemački jezik.; 21.06.2018., Voditelj turističke poslovnice, Aspira Split.; 23.01.2020., Turistički vodić na njemačkom i hrvatskom jeziku, Aspira Split.

Radno iskustvo i projekti

              

Od 2014. - Predsjednica Udruge za obrazovanje i znanost „ Scientia Populo” Knin.; Od 2014. - Voditeljica tečajeva njemačkog jezika u Udruzi „Scientia. Populo” Knin.; Od rujna do prosinca 2015. - Profesor njemačkog na Pučkom otvorenom učilištu u Kninu.; Svibanj 2016., i studeni-prosinac 2016. - Zamjena u Gimnaziji Lovre Montija u Kninu- profesor Njemačkog jezika.; Od travnja 2017. - Voditelj i koordinator projekta“Pomoć u učenju”u Općini Biskupija

Radinica njemačkog jezika - Voditelj međunarodne radionice ( Njemačko-hrvatska)“Glazba i pokret” Šibenski dječji festival 2017.;Os., akademske god., 2017. - Kolegij Poslovni njemački i I i II, vježbe, asistent, Visokoka školi Aspira u Splitu.;Od 23.10. do 05.11. 2017., zamjena za nastavnika njemačkog jezika u O.Š. “Domovinske zahvalnosti” Knin.; Prosinac 2017. - Organizacija “Advent Knin 2017.”, i animator na dvije radionice.;Veljača 2018. - Organizacija i “Karnevalski vikend u Kninu 2018.”.;Od svibnja 2018 nositelj tri EU projekta iz ESF-a.; Od 31.08.2018. - Voditelj EU projekta i u ES fonda “Osposobljevanjem za bolje.; Od 21.10.2018 - 08.03.2019. - Profesor njemačkog na Pučkom otvorenom učilištu Kninu.

Opći podatci, Nadana o sebi:

Rođena sam u Rijeci 1978. godine, nakon mature 1997., ostala sam trudna s našom prvom kćerkom, te sam se vjenčala za svog supruga Marka Jelića 27.12.1997. Još smo uvijek sretno vjenčani i zajedno imamo 4 kćeri. Tada je suprug bio student, te smo nakon njegove diplome 2000. god., otišli u Njemačku. Tamo se rodila 2. Kćer. Ja sam naučila njemački, a on je radio doktorski rad. 2003., god., nakon što je doktorirao vratili smo se u Hrvatsku. Ja sam upisala studij Povijesti umjetnosti i njemačkog jezika u Zadru. U međuvremenu 2008. god., rodila se 3. kćer, a 2012. god., četvrta. Od 1997- do 2014., bila sam majka i supruga. 2014., kad su djeca malo porasla osnovala sam udrugu za obrazovanje i znanost “Scientia populo” Knin ( naravno uz pomoć i savjet supruga). Od tada provodim tečaje njemačkoj, ali i organiziram razna druga neformalna obrazovanja. 2018., smo dobili 1. EU projekt, a danas imamo 12 zaposlenih.

Evo je tek jedna druga i drugačija priča o Kninu koja budi nadu. A još je ovih i ovakvih priča koje se ne pričaju samo, koje se žive: sportskih, poduzetničkih, umjetničkih, ljudskih.

                                   

Nikola Šimić Tonin