U nedjeljnjoj emisiji Aleksandra Stankovica NU2 (19. studenoga 2017.), gostovao je hrvatski branitelj srpske nacionalnosti gosp. Predrag Mišić  Peđa.

Upravo tijekom dana sjecanja na strašnu tragediju stanovnika Vukovara i Skabrnje, bestijalnih masakriranja i klanja branitelja i civila, silovanja, etnocida i kulturocida od strane tzv. JNA i četnika, a sve u skladu s velikosrpskom politikom, na nacionalnoj i javnoj Hrvatskoj televiziji, Stanković, koristeci osobnu i obiteljsku tragediju gosp. Mišića, uporno insistira i sugerira sugovorniku (i javnosti) da se radilo o građanskom ratu u Hrvatskoj.

Prkosno promovirajući hrvatskoj javnosti teze iz Memoranduma SANU 2. Stanković vrlo dobro zna što se nalazi u Deklaraciji o Domovinskom ratu (jednoglasno izglasanoj u Hrvatskome saboru), u presudi Međunarodnog suda u Haagu (obrazloženju osobađajuće presude hrvatskim generalima, gdje se imenuje agresor) i što je u živoj memoriji hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana, osobito u Vukovaru kojeg su razorile elitne gardijske brigade tzv. JNA, ispraćene cvijećem iz Beograda.

U svakoj demokratskoj i pravnoj državi, pa i u našoj, ne može se tolerirati na javnoj i nacionalnoj televiziji ponižavanje temeljnih nacionalnih vrijednosti! Oko tih vrijednosti smo u najvišem zakonodavnom tijelu Hrvatskome saboru, postigli nacionalnu suglasnost da ie "Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome, u kojem je branila svoj teritoij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica', kako navodi članak 2. Deklaracije o Domovinskom ratu.

Ovdje nije rijec o novinarskoj slobodi ili slobodi mišljenja, ovdje se radi o Stankovićevom pokušaju izjednačavanja žrtve i agresorske Srbije i Crne Gore, otvorenoj promociji programa Velikosrpske politike i programa SANU na HRT-u.

Stoga, tražimo smjenu voditelja emisije 'Nedjeljom u 2', a ukoliko HRT to ne učini, tražimo smjenu Glavnog ravnatelja HRT!

 

Mirko Sušac,

predsjednik koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata Grada Kaštela