Kardinal Blase Joseph Cupich, nadbiskup Chicaga, posjetio je Laudato televiziju! Time nastavlja davati podršku obiteljskoj televiziji s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj!

Kao predstojnik Ureda Američke biskupske konferencije za pomoć Crkvi u Središnjoj i Istočnoj Europi, kardinal Cupich je podržao Laudato TV još u početnoj fazi pripreme projekta. Sada se prvi put susreo s djelatnicima i suradnicima LTV-a, izražavajući veliko zadovoljstvo viđenim i doživljenim. S glavnom urednicom, Ksenijom Abramović, obišao je redakciju i studio LTV-a. U želji da se osobno obrati gledateljima LTV-a i iznese im svoje dojmove, snimili smo i kratki razgovor u kojem govori o razlozima svog dolaska i važnom poslanju medija u Crkvi. Pritom je istaknuo značajnu ulogu LTV-a u Hrvatskoj. 

Kroz vlastito iskustvo vodstva treće po veličini nadbiskupije u SAD-u, kardinal Cupich je istaknuo da mediji uvelike pomažu u približavanju Crkve ljudima, jer informacije trebaju dolaziti do što većeg broja korisnika. Istaknuo je da Čikaška nadbiskupija ima vlastitu TV stanicu, novine na engleskom i španjolskom, a on aktivno koristi Facebook i Twitter. 

Kardinal smatra da je LTV vrlo važna za Crkvu u Hrvatskoj i hrvatski medijski prostor. 

- Drago mi je vidjeti uspjehe u radu Laudato televizije! Ohrabrujem ljude i Crkvu u Hrvatskoj da nastave podržavati divno zalaganje LTV-a. Ovo što se ovdje radi tek je početak. Zato mislim da je televiziji važna podrška ljudi. Jednog dana će im biti drago kada pogledaju unatrag i shvate da su bili dio jednog velikog uspjeha za Crkvu u Hrvatskoj  - rekao je mons. Cupich. 

Promišljajući o mladim obiteljima koje odlaze iz Hrvatske zbog mnogih neprilika, kao što je i njegova obitelj davnih godina otišla u Ameriku, kardinal je rekao kako razumije njihovu potrebu da odlaze, umjesto da ostaju kući bez posla. Ipak, ohrabrio ih je neka razmisle o povratku, jer možda je moguće stečeno znanje uložiti u razvoj vlastite zemlje. 

- Iz iskustva znam i vidim, mladi Hrvati su ponosni na svoje korijene - i ja sam! Hrvatska je prošla kroz period u kojem je njezin identitet bio propitivan i htio se potisnuti. Bilo je onih koji su se borili za taj identitet. Sada je na mladim ljudima da prihvate svu tu žrtvu i nastave graditi na njoj - poručio je čikaški nadbiskup.

Nadbiskup Chicaga, hrvatskih korijena, ovih dana boravi u Zagrebu na poziv kardinala Josipa Bozanića, povodom proslave blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba. Mons. Cupich večeras će u 19 sati predslaviti središnje euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, biskupima, svećenicima i brojnim vjernicima. Prijenos svete mise možete pratiti uživo na Laudato TV ili putem streama na mrežnim stranicama Laudata.

M.M.