Na predbožićnom druženju članova Hrvatskih novinara i publicista, 16.12. 2016. u 19. sati u maloj dvorani Matice hrvatske, dodijeljena je nagrada za najbolji novinarski rad u 2016. godini.

Nakon što je predsjednica Katja Kušec pozdravila sve prisutne, HNiP-ovcima se obratio predsjednik Ocjenjivačkog suda Ivan Kujundžić koji je uz Smiljanu Škugor Hrnčević i Mislava Miholeka donio konačnu odluku o dobitniku nagrade:

„Kao predsjednik Ocjenjivačkog suda u kojemu su uz mene bili kolegica Škugor Hrnčević i kolega Mislav Miholek, s velikim zadovoljstvom objavljujem završetak natječaja za najbolji novinarski rad u 2016. godini. Nagradnu skulpturu izradio je akademski kipar Anđelko Odak, pa im prigodom svima toplo zahvaljujem.

Hrvatski novinari i publicisti, uz potporu Grada Zagreba, ove su godine po prvi puta raspisali Natječaj za najbolji novinarski rad objavljen u 2016. U obzir su dolazili pisani, radijski televizijski ili internetski radovi, javno dostupni na internetu. Radove su nakon internog poziva mogli kandidirati naši članovi, a neovisno od toga jesu li i autori radova koji su se natjecali. U prosudbi smo se vodili načelom da osim novinarske izvrsnosti, jednakopravan element prosudbe treba biti i stilska kvaliteta radova. Kandidature su bile otvorene od 15. do 30. studenog, a uz skulpturu akademskog kipara Anđelka Odaka, dobitnik je osvojio i novčanu nagradu od 3.500 kuna“

Nakon zahvala i osvrta na tijek natječaja natječaja, predsjednik Ocjenjivačkog suda Ivan Kujundžić objavio je zasluženog dobitnika ovogodišnje nagrade:

„Nakon što smo kao članovi žirija primili i pozorno analizirali prijavljene novinarske radove, početkom prosinca održali smo sastanak i jednoglasno odlučili da će nagradu Hrvatskog društva novinara i publicista za 2016. godinu dobiti kolega Darko Markušić i to za tekst pod naslovom „Kako je IPSOS PULS nagrađen unosnim poslovima za reklamiranje SDP-a“ objavljenom 19. svibnja ove godine na portalu Fairpress.“ 

>>Kako je Ipsos Puls nagrađen unosnim poslovima s državom za reklamiranje SDP-a

Ocjenjivački sud je u obrazloženju, između ostaloga, naveo kako je „novinar Darko Markušić svojim analitičkim i novinarski profesionalnim pristupom temi korištenja anketa u političko propagandne svrhe među prvima otvorio jednu tzv. „sivu zonu“ o kojoj se u javnosti još premalo zna i govori u medijima. Darko Markušić je naveo primjere i dokaze kako se podzemnim kanalima takve usluge na poslije "vraćaju" kroz javne natječaje, pogodovanjem tvrtkama za istraživanje javnog mišljenja. 

Dodatni razlog za visoko vrednovanje teksta kolege Markušića jest i hrabrost za upuštanje u ovakvu vrstu istraživačkog novinarstva u vremenima i okolnostima kad nerijetko svjedočimo u fizičkim napadima na novinare zbog razotkrivanja istine ili korupcijskih afera. 

Nakon što je predsjednica HNiP-a uručila nagradu dobitniku, Darko Markušić se obratio prisutnima: 

„Kao što vjerojatno znate proteklih 20-ak godina radio sam u gotovo svim tiskanim medijima, a u posljednjih godinu dana pišem za nekoliko portala, najviše Fairpress Partnerstva za društveni razvoj. Bavim se javnom nabavom, korupcijom i klijentelizmom. Htio bih istaknuti da je stanje u hrvatskim medijima lošije nego ikad prije. Istraživačko novinarstvo njeguje se još samo na pojedinim portalima, u glavnim medijima gotovo da ga i nema jer ga je teško kontrolirati. Opasno je za izdavače, oglašivače i vlast. Utjecaj političkih stranaka, korporacija i oglašivača je veći nego ikad, mediji - u kojima prevladavaju lijeve i liberalne opcije - se uglavnom bave istim nevažnim temama i ljudima, nameće se neka nestvarna slika Hrvatske. 

I dok izdavači zagljupljuju čitatelje, obrazovni sustav je također zakazao, ne stvaramo kvalitetne i nove novinare. Novinarstvom se može danas baviti svatko, nema kriterija, nema odgovornosti i u konačnici nema puno dobrih tekstova i dobrih priloga. 

Istraživačko novinarstvo je osvojilo ovu nagradu. Shvaćam je kao putokaz u kojem smjeru mediji trebaju ići dalje. To je pravo novinarstvo, koje ne pristaje biti prostitutka političkim strankama ili krupnom kapitalu. Takvo novinarstvo podržavao sam u svim redakcijama gdje sam radio kao novinar i urednik. Na žalost, istraživačko novinarstvo danas se sve manje cijeni, iako je ono najteže, najskuplje, bez kompromisa i jedino može vratiti izgubljeni ugled novinarskoj profesiji.”

 

M.B.