Don Anđelko Dukić, ovogodišnji dobitnik županijske nagrade za životno djelo. Osim gradnje velebnog pastoralnog centra, njegova požrtvovnost, skromnost i ljubav prema Crkvi i Domovini posebno je došla do izražaja u godinama Domovinsko obrambenog rata kroz skrb za izbjeglice i prognanike.

Obilježavajući blagdan svog zaštitnika, Svetog Jeronima, Splitsko-dalmatinska županija, u ponedjeljak 30. rujna, proslavila je svoj Dan, gdje je tom prigodom u HNK- Split, održana je svečana sjednica Županijske skupštine te su dodijeljene tradicionalne županijske nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama, tri nagrade za životno djelo, pet osobnih i pet skupnih, i jedna povelja, posmrtno „trogirskom slavuju „Vinku Coci“, koju je župan Blaženko Boban uručio članu njegove obitelji. Ovom prigodom  predsjednik Petroslav Sapunar i župan Blaženko Boban uručili su županijske nagrade i priznanja, a prema odluci  Skupštine županije.  Među laureatima ovih vrijednih nagrada i priznanja ove su godine bili don Anđelko Dukić, prof. dr. Mihovil Biočić te udruga Sveti Jeronim iz Kaštela.

Don Anđelko Dukić - Gotovo pola stoljeća ljubavi prema Crkvi i Domovini

U obrazloženju, odluke se, među ostalim, se navodi, da se zbog „Gotovo pola stoljeća ljubavi prema Crkvi i Domovini“ don Anđelku Dukiću (76), svećeniku, koji je djetinjstvo proveo u rodnim Košutama, a školovao se u Trilju, Dubrovniku i na Teologiji u Splitu, dodjeljuje zaslužena životna nagrada. Don Anđelko je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen u Sinju 1971. godine, na svetkovinu sv. Petra i Pavla. Prvu svećeničku službu vršio je u župi Borovcima - Nova Sela, a u neretvanskoj župi Vidonje, gdje službuje od 1972. -1079., dovršava izgradnju i uređenje nove crkve i zvonika, te gradi novu župnu kuću, a staru preuređuje u dom za siromašne. Od 1979. do 1982. obavlja službu ekonoma Nadbiskupskog sjemeništa i Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Slijedi šest godina zajedničke službe u Ostrvici, gdje obnavlja župnu crkvu, uređuje prilaz crkvi s obje strane i prilaz groblju, dograđuje novi dio župne kuće, te vodi obnovu crkve sv. Ante i crkvu sv. Roka. Obnašao je i dužnost vojnog kapelana Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske. Uredio je i priredio „Monografiju Mejaši“. U župu Svetog Spasa na Mejašima dolazi 1988. godine i ostaje dokraja svoje pastoralne službe 2019. godine. Odmah po dolasku pristupa uređenju dvorane za vjeronauk te radi na pripremama za izgradnju buduće župne crkve i pastoralnog centra. Mejaše su duhovno najuspješnija gradska župa u biskupiji po pitanju duhovnih zvanja, od rata do danas dala je pet novih svećenika, od toga dvojicu mladomisnika ove godine. Ovaj sedamdesetšestogodišnji svećenik po nadbiskupskom dekretu, ove godine, nakon 48 godina pastoralnog djelovanja, od kojih je 31 proveo u župi Mejaši, zbog navršene kanonske dobi stavljen je u stanje mira. Plod don Anđelkova ustrajnog i promišljenog zauzimanja je veličanstvena župna crkva sv. Liberana na Mejašima koja dominira panoramom istočnog dijela Splita. Vjernicima župa u kojima je don Anđelko Dukić službovao dobro je poznata njegova požrtvovnost, skromnost i ljubav prema Crkvi i Domovini. To je osobito došlo do izražaja tijekom Domovinskog rata kroz skrb o izbjeglicama i prognanicima, osobito mladima koje je učinio da nikada ne zaborave svoj identitet izostao na hrvatskim kršćanskim korijenima.“

Mihovil Biočić -Humanist odan kršćanskoj vjeri i liječničkom pozivu

Prof. dr. sc. Mihovil Biočić, rođen je u Kaštel Sućurcu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1971. Od 1975., radi u KBC – u Split, te završava specijalizaciju iz dječje i opće kirurgije. 1988. doktorira, te nakon toga predaje na Medicinskom fakultetu u Splitu, kao sveučilišni profesor. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova. Bio je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a od 1991. do 1993., voditelj je Odjela dječje kirurgije (1992.-2011.) i ravnatelj KBC-a od 1993. do 2000. Bio je dragovoljac Domovinskog rata od1990., aktivan je u ratnim bolnicama južne Hrvatske, zamjenik zapovjednika za sjevernu i srednju Dalmaciju, te zapovjednik Križnog stožera i saniteta SDŽ. Za doprinos u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom Danice hrvatske likom Katarine Zrinske, Redom hrvatskog trolista, medaljom „Ljeto 95“, te nizom drugih. Dobitnik je najvišeg priznanja hrvatskog priznanja Hrvatskog liječničkog zbora – Nagrade „Ladislav Rakovac“. Mihovil Biočić istinski je humanist. Njegov život i rad prožeti su odanošću kršćanskoj vjeri i liječničkom pozivu, pomaganju potrebitima bez obzira na vjersku,m nacionalnu ili političku pripadnost.

Udruga sveti Jeronim - Najpotrebnijima vraćaju osmijeh na lice

Udruga Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice dobila je skupnu nagradu Splitsko – dalmatinske županije, a prije nekoliko godina dobila nagradu grada Kaštela  te prošle godine najveću državnu nagradu za humanost u Ministarstvu demografije i socijalne skrbi. Udruga je prepoznata kao humanitarna udruga koja je sudjelovala u cijelom nizu humanitarnih akcija, a provodi i nekoliko programa vezanih posebno za mlade i osobe starije životne dobi.
Tijekom 16 godina svog postojanja udruga Sveti Jeronim djelovala je tako i na području gospodarstva, demografije, socijalne zaštite, međunarodne suradnje, zaštite zdravlja i drugim djelatnostima kojima se oplemenjuje i razvija život u društvenoj zajednici, posebno u Kaštelima.

Vinko Coce - Trogirski slavuj klapskog i opernog pjevanja

Vinko Coce rodio se u Trogiru, u jednoj od najstarijih obitelji s čiovske strane današnjeg Trogira. Njegova glazbena nadarenost zamijećena je već u osnovnoj školi, s 15 godina pjeva u klapama kao tenor. S klapom Trogir počinje pjevati 1972. do početka samostalne karijere. Za zborskog tenora u profesionalnom mješovitom zboru HNK-a u Splitu od 1983., pet godina intenzivno i uspješno pjeva cjeloviti operni zborski repertoar, uz rad u klapi Trogir. Najveće priznaje dolazi u zboru Teatra Comunale iz Firence, gdje u operi Boris Gudunov pjeva u krugu Luciana Pavarottija. Uz njegov dugogodišnji predani rada u promicanju klapskog pjevanja, uspjehe na estradi ističe se i humanitarno djelovanje, koje se iskazalo u Domovinskom ratu tijekom kojega je brojnim nastupima pružio potporu braniteljima. Klapsko pjevanje nije imalo dosljednijeg, boljeg i iskrenijeg tumača od ovog trogirskog slavuja koji živi vječno u svojim pjesmama i sjećanju svih nas.

U ime svih nagrađenih zahvali se humanist odan kršćanskoj vjeri i liječničkom pozivu prof. dr.sc Mihovil Biočić, koji je između ostalog kazao „ citirajući Eduarda Galieana „Živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaje“ mi ovdje danas nagrađeni radili smo suprotno, mi smo svojom marljivošću, ustrajnošću, nacrti istine davali sebe na različitim područjima, na području glazbe, znanosti, humanosti i kulture i drugih društvenih djelatnosti. Mi smo uporni , nismo odustajali slijedili smo one stavove i ona načela za koja smo mislili da su ispravni, čini mi se u riječima koje je izrekao naš blagopokojni kardinala Franjo Kuharić, u vremenu kad je hrvatska bila u velikoj opasnosti, kada je to podiglo moral našim braniteljima i svakom hrvatskom čovjeku. Dakle ima istina od koji se ne može odustajati, ima granica na kojima se mora stati i položaja s kojih se ne smije uzmicati. Mi smo danas zadovoljni jer ste nas nagradili i time ste nas obvezali na daljnja odricanja na dobrobit naše zajednice i naše drage Domovine, zato veliko hvala svim članovima odbora za javna priznanja na čelu s Antom Bačićem, hvala svim vijećnicima Županijske skupštine, našim predlagačima koji su nas prepoznali, a najviše hala dragom Bogu, hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Osim dr. Biočića i don Anđelka Dukića nagradu za životno djelo dobio je i doc.dr.sc. Ante Mrvica, a osobnu nagradu dobili su Ante Aračić, Ivica Čikeš, Zorka Čizmić, Suzana Denić i Dina Levačić. Skupne nagrade uz Sv. Jeronima pripale su udruzi Brački pupoljci, KUD-u Dalmacija iz Dugog Rata, KUD-u Jedinstvo, NK Solinu te udruzi Sv. Jeronim.

U glazbenom dijelu Skupštine nastupili su mladi glazbenici, učenici glazbene škole Josipa Hatzea Tomislav Jukić i Hrvoje Čuić, iz klase prof. Sanje Erceg, Marching band glazbe Split te mladi kaštelanski gitarist Filip Mišković.

 

Dragica Zeljko Selak