U ovim tužnim danima komemoracije predsjedniku Tuđmanu, u turobnim vremenima naše političke zbilje koja je sve drugo nego odgovorna, ozbiljna i nacionalna, uvijek se pojavi neki tračak nade da bi nam sutra ipak moglo biti bolje.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište i Hrvatsko žrtvoslovno društvo pod vodstvom prof. emeritusa gospodina Zvonimira Šeparovića, jučer je u crkvi Sveta mati slobode na  zagrebačkom Jarunu organiziralo dolazak na svetu misu zadušnicu i na svoju javnu tribinu. Samo oni koji duboko promišljaju sadašnjost Hrvatske, a duboko su uronjeni u povijesna zbivanja u prošlosti, mogu na iskren, veličanstven i dostojan način smbolično i vidljivo spojiti ono što je zapravo zauvijek spojeno.

Sveta koncelebrirana misa uz nazočnost biskupa Valentina Pozaića održana je za predsjednika Tuđmana i njegovog vojnika Darka Pajičića, maloljetnog branitelja Vukovara, koji je nedavno umro od posljedica premlačivanja "hrvatskog" milicajca Saše Sabadoša, pod zapovjedništvom Ostoje Rankovića.

Predsjednik Tuđman i njegov branitelj Darko Pajičić na taj simboličan način spojeni su u vječnosti i sada tamo negdje u Božjim visinama opominju sve Hrvatice, Hrvate, domoljube i mrzitelje Hrvatske, neka se ne igraju s lijepom našom Domovinom. Tuđman i Pajičić zauvijek su spojeni u cjelinu misli o slobodnoj, nezavisnoj državi Hrvatskoj, a u tom zajedništvu spojila ih je prerana smrt, koju su obadvojica dočekali boreći se za Hrvatsku, za pravdu i istinu.

Nakon svete mise u prepunoj dvorani crkve "Sveta mati slobode" održana je javna tribina HRVATSKOG NACIONALNOG ETIČKOG SUDIŠTA, a tematska sjednica bila je posvećena pripremi za osudu pojave veleizdaje i veleizdajnika u zarobljenoj  hrvatskoj kulturi. HNES je do sada osudilo Tita kao mega zločinca svjetskih razmjera, Mesića, Pusičku, Milanovića, Teršeličku, Josipovića, Pupovca i Karla Bildta kao veleizdajnike hrvatskih nacionalnih interesa. Cijeli pregalački rad HNES-a, obrazloženja optužnica, obrazloženja dokaza za počinjena zlodjela i obrazloženja presude skupljeni su u debelu knjigu ZBORNIK RADOVA HŽD  na 700 stranica, koja će uskoro biti dostupna i svim čitateljima diljem Hrvatske. Isto tako u izdanju HNESAčitateljima je ponuđena knjiga ETIČKA OSUDA TITA I NJEGOVIH SLJEDBENIKA-VRIJEME ŽRTVE.

Vrhunski intelektualci, pravnici, književnici, dramski umjetnici, povjesničari, branitelji, bivši političari okupljeni su oko HNES-a s jednom jedinom zajedničkom idejom, a tu ideju bi jednostavno mogli nazvati POTRAGA ZA ISTINOM. Samo na temelju ISTINE donose optužne prijedloge i osuđuju hrvatske zločince i veleizdajnike. I premda je to tek etička osuda, koja nema kazneno-pravnu snagu ona itekao može i mora utjecati na budućnost Hrvatske kao svojevrstan alat i platforma onim političkim nomenklaturama koje konačno, samo na temelju povijesnih istina mogu Hrvatsku voditi u svjetliju budućnost.

Akademik Josip Pečarić pročitao je svoj govor na komemoraciji  predsjedniku Tuđmanu prije 16 godina. Smrt predsjednika Tuđmana zatekla je našeg poštovanog akademika u  Adelaideu,

"Umro je vođa, ali je ostao svjetionik i slobodna Hrvatska, Hrvatski vjesnik, 24. prosinca 1999. Govor je pročitan i na hrvatskom programu radija 3zzz u Melbourneu. ( J.Pečarić)

"Upitao sam se tada i: 'Zašto si nas tako prerano napustio?' Kao da sam predosjetio da oni koje je ostavio nisu dorasli nastaviti njegovu politiku.“

Trebamo li se to pitati i danas?" (akademik J.Pečarić)

Gotovo proročansko pismo akademika Pečarića koje izražava duboku bol i zabrinutost zbog preranog odlaska velikana hrvatske države nije nikoga ostavilo ravnodušnim, a vidno potresen bio je i sam autor poštovani akademik Pečarić. Svi smo potreseni i to s dubokim razlogom, s dubokom zabrinutošću za hrvatsku budućnost.

Naša velika knjževnica i zaljubljenica u Domovinu, gospođa Nevenka Nekić, pročitala je svoju potresnu priču o dragom branitelj Darku Pajičiću koji je usmrćen od ruke hrvatskog milicajca.

Pojavu veleizdaje u svim segmentima hrvatske kulture, strategiju veleizdaje u hrvatskoj glazbenoj baštini bez ikakve sumnje, zorno su opisale, gospođa Nevenka Nekić i profesorica Eva Kircjmayer Bilić, a ta predavanja bit će temelj za osudu veleizdaje u hrvatskoj kulturnoj baštini na prvoj slijedećoj sjednici HNES-a koja će se održati sredinom 2016.god. u Varaždinu.

Ove vrijedne inicijative, u pomanjkanju hrvatske svijesti kod političkih elita, koje su sve samo ne elite, gotovo mađioničarski, s velikom energijom mladenaštva i šarma vodi naš dragi prof. emeritus Zvonimir Šeparović. Intelektualac, gospodin, političar prepun iskustva, kao "šipak pun koštica", "sa štitom hrabrosti zaustavlja hulje što hrašće nam ruše". Neka mu dragi Bog da snage i zdravlja još dugo, dugo.

 

Kazimir Mikašek