Knjiga „Marko Marulić: Hrvatski stihovi i proza“ koju je priredio i trasnskribirao Bratislav Lučin, voditelj Marulianuma, objavljene u nakladi Matice hrvatske Zagreb, u nizu biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti, predstavljena je u sklopu 29. Marulićevih dana, u petak u organizaciji Književnog kruga Split.

Knjigu su uz priređivača predstavili Lahorka Plejić Poje, Tomislav Bogdan i s. Dražana Radman ( u ime biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti) koja je između ostalog kazala „da Bratislav Lučin u priređivačkom smislu postavio je ljestvicu visoko ne samo u Stoljećima hrvatske književnosti nego i u drugim sličnim izdanjima i bibliotekama. Što priređivač kvalitetnije odradi svoj posao, redaktor je, naravno, u svakom pogledu spokojniji i zadovoljniji. Izdanja Stoljeća hrvatske književnosti nisu kritička, ali ponekad da bi tekst bio jasniji i prohodniji, uključuje se kritički aparat kao najbolji primjer može poslužiti upravo ova knjiga. Izdvajam Juditu kao najzahtjevniju u tehničkom smislu, a vjerojatno i u jezičnom, jer je ona središte kad su u pitanju Marulićevi hrvatski tekstovi. Budući da ga je iskustvo sa studentima i širom publikom upozorilo kako u čitanju Marulića imaju puno više problema nego što je podrazumijevao, Lučin je, vođen tim iskustvom uveo vlastite bilješke, u kojima nastoji pojasniti značenje pojedinih stihova.“

„Marko Marulić: Hrvatski stihovi i proza“ prva je knjiga od triju svezaka u kojima se u nizu biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti planira predstaviti Marulićev opus, sadržava izbor iz njegovih djela na hrvatskom. Tekstovi u ovom prvom svesku odabrani su po dvama kriterijima: prvi, da u struci postoji općenita suglasnost o tome kako im je autor Marko Marulić: drugi, da pripadaju u reprezentativne stranice Marulićeva hrvatskog opusa. Od načela da se po mogućnosti objavljuju cjeloviti tekstovi moralo se u jednom slučaju odustati: zbog opsega nije bilo moguće uvrstiti cijeli Marulićev prijevod Od naslidovan' ja Isukrstova, pa je to djelo ovdje predstavljeno samo prvom od četiriju knjiga.“ – kazao je priređivač.

Uz izabrane Marulićeve tekstove knjiga sadrži priređivačevu uvodnu studiju, Marulićev ljetopis, bibliografiju Marulićeva djela i izabranu bibliografiju radova o njemu te priloge (Tekstološke napomene, Rječnik, Tumač imena i izraza).

 

D.Z.