U organizaciji Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela, Muzeja grada Kaštela „Legenda o Miljenku i Dobrili“, u režiji i adaptaciji Mladenke Gruice, prema romanu Marka pl. Kažotića i scenariju Dinka Morovića, u sjajnoj izvedbi Gostujućih glumaca, KUD A. Zaninović, Kliški uskoci, KUD Karol Woytila, Kulturno umjetničke udruge sv. Klement, nakon zagrebačke praizvedbe, prikazana je u subotu, 3. ožujka, premijerno na izvornom lokalitetu u Podvorju u Kaštel Sućurcu, u sklopu Dana Grada Kaštela.

Vječni pokoj 'jubovnika!

Predstava je nastala prema istinitoj i nesretnoj ljubavnoj priči koja se prije više stotina godina, u vrijeme renesanse, dogodila u Kaštel Lukšiću te prikazuje socijalni status i život u Kaštelima krajem 17. stoljeća. „Legenda o Miljenku i Dobrili“, priča je o dvoje mladih iz zavađenih plemićkih obitelji Vitturi i Rušinić. Svađa njihovih roditelja stajala je na putu i konačno presudila njihovoj ljubavi. (Marijan Grbavac) Konte Radoslav, Dobrilin otac, okrutan je plemić koji je nametnuo teške poreze svojim kmetovima, (Vinko Mihanović)KonteAdalbert, Miljenkov otac blaže je naravi i ima više razumijevanja prema teškoćama svojih kmetova (jer zreliji ,muškarci ratuju na Klisu brane Dalmaciju od Turaka, a žene, djeca i stariji nemoćniji ostaju kod kuće i obrađuju zemlju). Otkrivši da se mladi vole konte Radoslav je zabranio njihovo viđanje. Miljenka (Pero Eranović) otac je poslao u Veneciju. Dobrilu (Ana Perković) su odlučili udati za starijeg plemića Družimira (Vinko Vujina), no Miljenka doznaje od Dobriline služavke Antice (Nada Kovačević) za taj plan i vraća se iz Venecije i prekida vjenčanje. Zbog toga su ga vlasti prognale na Visovac, a Dobrila je poslana u trogirski samostan. No, oboje mladih je našlo načina da pobjegnu i susretnu se. U međuvremenu, da bi smirio seljake koji su se bunili protiv prevelikih poreza, konte Radoslav je odlučio dopustiti njihovo vjenčanje. No, nakon velebnog vjenčanja, Radoslav je, obuzet srdžbom, ubio Miljenka ispred dvorca. Nekoliko mjeseci poslije; Dobrila se razboljela od tuge i umrla. Pokopani su u crkvi sv. Ivana u Kaštelima gdje i danas stoji natpis: „Pokoj ljubovnikov.“

U ostalim ulogama igraju: don Mavro (Ante Knezović), težak Ivan (Marko Gotovac), težak Marin (Marko Duvnjak), Luce, seljanka (Ljiljana Garbati), kontesa Marija, Dobrilina majka (Dijana Kundid), Demetra, Dobrilina rodica ( Mia Grbavac), Adalbertov težak (Marijo Radelja), Contarini, trogirski providur (Marko Kapitanović), Družimir, trogirski plemić (Vinko Vujina), dječak (Josip Bralić), Jele ( Ivanka Kramar), Jere i Ane (Nikola Pavasović i (Stela Radelja), djeca ( Katarina Vranješ, Toni Begonja, Luka Kero, Matea Ljubić).

Vjerna slika kaštelanskih običaja i kaštelanske prošlosti

Redateljica Mladenka Gruica poštujući Morovićevu ljubavnu priču u koju je on ukomponirao i povijesni trenutak toga doba, stavlja naglasak na kaštelanski puk i tradiciju, klasnu razliku kmetova i plemića te ističe prkos i ponos kaštelanskog čovjeka koji ne bježi od tegoba života, ali ne dopušta ni da ga se gazi, i tako skladno uprizoreno, vjerno zaokružuje sliku kaštelanske prošlosti.

Razigrana predstava u kojoj se kroz jednosatnu priču provlače elementi običajne baštine Kaštela: prikazana je tadašnja kaštelanska svakodnevica, uz pjesmu, ples, glazbu i prelijepu narodnu nošnju toga doba, što je u konačnici omogućilo ljubiteljima drame uživati u darovanom trenutku i čaroliji kazališne umjetnosti.

Marijan Grbavac (Konte Radoslav) i Nada Kovačević (služavka Antica) briljirali svojom glumom

Vrsna gluma glumaca amatera potpomognuta gostujućim glumcima profesionalcima, darovalo je gledateljskoj publici solidnu i zanimljivu predstavu u kojoj su se posebno zavrijedili istaknuti: glumac Marijan Grbavac u ulozi Dobrilina oca, koji je duboko i snažno uronio i uživio se u liku Konta Radoslava te dočarao vjerno okrutnog plemića onog doba, gluhog na teškoće svojih kmetova, tvrdog na molbu žene, na savjet svećenika… U sporednoj ulozi služavke Antice, glumica Nada Kovačević, snagom svoje glume isplivala je u prvi plan, dominira cijelo vrijeme pozornicom, lagano i vješto oblikuje, i veze, i veže, sadržaj cijele priče. Seljanka Luce (Ljiljana Garbati) i Jele (Ivanka Kramar), odlično su odradile svoje male uloge, uživljene u težačke žene, koje sve (ne)znaju, (ne)vide, (ne)čuju u „ništo se ne stavljaju“ a sudjeluju u svemu…, kao i vrsni Marko Duvnjak u ulozi mudrog težaka Marina. Mladi glumci Pero Eranović (Miljenko) i Ana Perković (Dobrila) u prvom djelu nedovoljno snažni, ali su ipak zaživjeli u drugom dijelu predstave, i briljirali tek u posljednjem, smrtnom činu. Vinko Mihanović u svojoj maloj ulozi Konta Aldaberta, kao da nije ima prostora za nešto više, ili bolje, dok jeDobrilina majka Dijana Kundid imala dovoljno prostora da bude još mnogo bolja, kao i Ante Knezović u ulozi don Mavra. Ostali glumci odradili su uredno svoje male zadatke. A da cijela predstava u konačnici izgleda lijepo i skladno pomogla su i razigrana djeca (a posebno s detaljem na početku predstave) i članovi različitih kulturnih društava, kostimi (narodna nošnja) iz 17 stoljeća, jednostavna scenografija skromnog i plemenitog dalmatinskog kamenoga dvora.

Režija i gluma oduševila publiku

Ova vrsna amaterska predstava, koja broji oko pedesetak sudionika (potpomognuta nekolicinom profesionalaca), stvarana u teškim i skromnim uvjetima, oduševila je kaštelansku publiku i njihove goste te utrla odličan put za svečano otvaranje Kaštelanskog ljeta, 3. kolovoza 2018. godine.

Amateri bravo! Doista Vam mogu pozavidjeti mnoga profesionalna kazališta!

 

Dragica Zeljko Selak