Svečana premijera dokumentarnog filma Marijanski zavjet za Domovinu u organizaciji istoimene Bratovštine održana je u ponedjeljak, 5. lipnja u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek. Uime organizatora prisutne je pozdravila Ivona Skoko te svima zahvalila za doprinos i podršku koju daju Bratovštini kao i nadolazećem trećem zavjetnom hodočašću. Najavila je da će se ove godine Marijanski zavjet za Domovinu održati od 10. lipnja do 24. kolovoza te je pozvala na sudjelovanje.


Film je najavio predsjednik Bratovštine Anđelko Đerek. Poticaj za snimanje i organizaciju Marijanskog zavjeta bila je želja da veterani Domovinskog rata branitelje i mlade spoje u jednu simbiozu. „Željeli smo mladima ispričati jednu priču u hodu, moleći Boga, a mladi ljudi toga su beskrajno žedni. Želimo prenijeti ovu misiju da cijela priča zaživi, da to postaje priča mladih, a svima nama životna priča koju ćemo prenositi svojoj djeci, unucima i dalje na generacije", rekao je Đerek.

Film u trajanju od 50 minuta prikazuje najzanimljivije trenutke Marijanskog zavjeta za Domovinu. Ovaj projekt Bratovština organizira već treću godinu zaredom kao zavjetno hodočašće koje traje 75 dana i obuhvaća 1700 km te prolazi svim većim marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske, ali i dijelom Bosne i Hercegovine. Više stotina sudionika ovoga hoda tijekom dvije godine obilježilo je projekt koji okuplja posebice mlade i branitelje, ali i sve ostale sudionike – vjernike iz crkvenih zajednica u Hrvatskoj, kao i one iz zajednica iseljenika izvan Hrvatske koji hodom kroz prirodne ljepote upoznaju turističku i kulturnu baštinu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Spajanjem tjelesne aktivnosti i duhovnog sadržaja, kroz zajedništvo, ovaj put prikazan je kao put iskupljenja, rehabilitacije, pronalaska smisla, čišćenja, zavjeta, obećanja i upoznavanja sebe, ističu članovi Bratovštine. Film kroz iskustva sudionika i domaćina na mjestima prolaska, gledatelju pruža uvid u značaj i smisao zavjetnog hoda za Domovinu za pojedince, one koji su za vrijeme rata kao branitelji prošli tim putovima, mlade koji žele dati svoj doprinos kroz zahvalnost, ali i molitvu za Domovinu u kakvoj žele živjeti, kao i za sve one koji na taj način svojim uključivanjem u ovaj zavjet žele poslati poruku - volim svoju Domovinu, naglasili su organizatori Marijanskog zavjeta. Film je napravljen uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

 

M.B.