Dugometražni igrani film "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića osvojio je nagradu Zlatni Remi u konkurenciji igranog filma međunarodnog festivala nezavisnog filma Worldfest u američkom gradu Houstonu, priopćeno je u utorak iz producentske kuće Artizana film.


Na ovogodišnji, 48. Worldfest pristiglo je više od 500 dugometražnih filmova od kojih je u selekciju od 51 uvršten i "Most na kraju svijeta".

Taj triler, koji se događa kasnih 90-ih, nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj atmosferi dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko potrage za "mostom na kraju svijeta" koji bi ljude trebao spajati, a ne razdvajati, navodi se u priopćenju.

Prije kinodistribucije i međunarodne premijere na festivalu A kategorije u Montrealu, film "Most na kraju svijeta" prikazan je prvi put na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je ispraćen pohvalama publike i struke. Golem glumački ansambl okuplja tridesetak glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije, koje predvode Aleksandar Bogdanović, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Sanja Radišić, Anita Schmidt, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Areta Ćurković, Jasmin Telalović i drugi.

Za film čiji je itinerar uključivao petnaestak različitih gradova i lokacija, angažirana je i velika ekipa. Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj. Produkciju potpisuje Irena Škorić i Artizana film. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Srbije i Fonda za kinematografiju BiH.

Worldfest slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tijekom godina na Worldfestu mnogi danas poznati redatelji su dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, primjerice Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, braća Coen, Brian De Palma.

 

M.M.