Tradicionalni „6. Susret crkvenih pjevačkih zborova Splita i okolice“, u povodu blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja, održan je na blagdan Krista Kralja, u nedjelju, 26. studenoga, u crkvi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu. Na susretu je nastupilo devet zborova.

Prije glazbene smotre župnik domaćin don Božo Plazibat uputio je riječ dobrodošlice svim crkvenim pjevačima i njihovim voditeljima, kazavši da je to drugi susret zborova u crkvi na Visokoj, a da je Ljubav ona koja nas proslavi, pjeva onaj tko ljubi, poručivši pjevačima: „neka vaše pjevanje bude pjevanje prema proslavi Isusa Krista, a onda i vlastito dobro.“ Potom je predvodio molitvu za sve preminule članove  župnih  Zborova. Program je vodila Katarina Gugić, koja je između svakog nastupa čitala prigodne misli o sakralnoj glazbi pape Pio X.,pape Benedikta XVI. i pape Franje.

Najprije je nastupio „Zbor bogoslova CBS Split“, s gregorijanskim napjevima „Ave masris stella“ i „Na Isusov se spomen“, glazba don Šime Marović a voditelj don Ivan Urlić. Potom su nastupili domaćini „Zbor župe Presvetog Srca Isusova-Visoka, Splita“, s pjesmama „Nebesa slave“ Ludwiga van Betovena i „Divan je Bog„ s. Jelislave Kirin, a pod ravnanjem s. Marije Gracie Akmadžić; „Pučki pivači Gospe od Otoka“ iz Solina, pod ravnanjem Tomislava Poljaka s pučkim napjevima „O prislavna Božja Mati“ i „Stipan jur blaženi“ „Zbor župe Gospe od Milosrđa, Žnjan“ pod ravnanjem Josipa Bauka s gregorijanskim napjevom „Salve Regina“ i pučkim napjevom „Ja Tvoj sam vijek“; potom je nastupio „Zbor župe sv. Roka iz Jesenica“ sa pjesmom don Šime Marović „O sveta gozbo“ i „Hvalospjev ljubavi „Emilia Kutleše, obrada i voditelj Slavo Tomaš; „Župni zbor sv. Pavla Apostola, Pujanke“ s pjesmom „Slavimo Te, Gospodine“ J. S. Bacha i „Smiluj mi se, Bože“(Psalm 51) Andro Čalo, voditeljica Mihaela Maslov; Zbor mladih „Krstitelj“ iz Župe sv. Ivana Krstitelja, Split - Trstenik, pod ravnanjem Marka Šimića, izveo je „Bog je moj Spasitelj“ Maje Majcen i „Velika si“ Eve L. Hallmark; „Zbor župe sv. Roka“, Manuš otpjevao je „O vod omnes“ G. Croce i gregorijanski napjev „Puer natu sin Bethlehem“ u obradi i pod ravnanjem Tomislava Veršića; „Zbor župe Prečistoga Srca Marijina“, Gospe Fatimske, Split - Škrape pjesmu „Veliča“ don Šime Marovića i „Cantate Domino“ V. M. Grau, pod ravnanjem s. Pavle Negovec.

Na kraju susreta don Ivan Urlić izmolio je „Molitvu sv. Ceciliji“, a zatim je priređivač Susreta gospodin Frano Bilić podijelio voditeljima Zborova prigodne Zahvalnice i župniku domaćinu don Boži Plazibatu. I na kraju susreta svi Zborovi zajedno otpjevali su pjesmu „Ti, Kriste, Kralj si vjekova“ prema tekstu iz 17. stoljeća u obradi Đure Tomašića.

 

Dragica Zeljko Selak