Još se nije smirio štrajk prosvjetnih djelatnika, i ne zna se kada će, a pohod pred Vladu već najavljuju radnici “Đure Đakovića”.

Čini se kako je samohvala Vlade o rastu BDP-a i o proračunskom suficitu probudila razne apetite. Vlada je jednom pod prijetnjom referendumom odustala od mirovinske reforme, a sada je pod prosvjedima prosvjetara najavila povećanje plaća za šest posto, ali za sve djelatnike u državnim i javnim službama, kako ne bi ispalo da je do povišice došlo pod pritiskom.

Nema sumnje kako je materijalni položaj učitelja i nastavnika loš. Na njihovim opravdanim razlozima nezadovoljstva parazitiraju oporbene političke stranke, ne radi njih nego radi sebe u borbi za glasove birača. No, ni sindikati ni stranke ne nude rješenja.

Proračun je toliki koliki jest i da bi se jednima dalo drugima treba uzeti. Ali kome, o tome nitko ne govori. Tek su protivnici Vatikanskih ugovora ponovno graknuli o novcu za Crkvu.

Troši li se, međutim, možda previše za nevladine udruge, za državne agencije, za upravu i samoupravu, za najam skupih zgrada, za vanjske poslove...?

O tome nitko ni riječi. Bez obzira na sve to, temeljni je problem hrvatskoga gospodarstva i društva niz strukturnih neravnoteža: između stvaranja i trošenja, između proizvodnje i usluga, između zaposlenih i umirovljenika, između izvoza i uvoza, itd.

U ovim prosvjedima nema političkih motiva, iako će ih ponetko nastojati pronaći. Postoje, kako rekosmo, takvi motivi kod stranaka u opoziciji, ali i kod jedne koja sudjeluje u vlasti. HNS se sa svojom ministricom Blaženkom Divjak otvoreno stavio na stranu štrajkaša prijeteći raskidom koalicije, da bi ipak prihvatio iznuđene Vladine prijedloge.

Jedna beznačajna klijentelistička stranka, nakon što je prisvojila sebi u zasluge inače problematičnu reformu obrazovanja, na ovaj način, želi skrenuti pozornost na sebe i pridobiti barem prosvjetne radnike i njihove obitelji. No, ako nema političkih motiva, sigurno će biti političkih posljedica.

Prije svega po rejting vodeće stranke. Premijer Andrej Plenković je u Dnevniku HTV-a pokazao stanovitu nervozu, mada se trudio predstaviti smirenim i sigurnim.

Više je govorio rukama nego jezikom, a na pitanje o koaliciji odgovorio je kako je ona granitno čvrsta, demonstrirajući to objema stisnutim šakama podignutim u visini brade u stilu boksačkoga garda.

Nipošto nije isključeno kako je obećanje o povećanju plaća i došlo zbog partnera u koaliciji, a ne zbog radnika. Koalicija je očuvana, ali zbog toga HDZ-u rejting zacijelo neće porasti.

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija