Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar gostovao je na Laudato TV u emisiji ''Prosudbe''.

Glede javne rasprave o novom kurikulumu koja je u tijeku ministar Šustar smatra kako je ona središnji dio cijelog procesa. Naglašava kako je predloženi kurikulum promjenjiv dokument, potiče komentare na njega te je otvoren za sve dopune i izmjene.

- Što su komentari oštriji, to je bolje za sam dokument. Hrvatskom je društvu potreban pluralizam koji se živi i koji poznaje raspravu. Potrebna nam je modernizacija u prihvaćanju tuđih razmišljanja. Nismo važni mi nego oni koji za koje postavljamo sustav. Radimo posao za buduće generacije, uozbiljimo se – poručio je ministar Šustar.

Također smatra kako hrvatski sustav ima dobre dokumente, ali je uglavnom problem u provedbi.

- Mislim da je struka svjesna, no koliko je politika hrabra? – upitao se.

S obzirom da su nastavnici oni koji će reformu provoditi, njima treba dati podršku, zalaže se ministar Šustar.

- Treba ih se učiti i pripremiti na ono što dolazi. Nastavnici misle da su prepušteni sami sebi. Ova reforma bi trebala strukturirati tu podršku, osigurati sredstva – rekao je dodajući kako bi i nastavnici i određeni ljudi koji rade u administraciji mogli iskoristiti Erasmus, odnosno iskusiti sustav obrazovanja u nekim drugim zemljama.

U dokumentima reforme izdvojio je područje STEM koje se odnosi na znanost, matematiku, inženjerstvo i tehnologiju jer matematička pismenost otvara velike mogućnosti hrvatskom gospodarstvu.

Također je izdvojio reforme u hrvatskom jeziku i povijesti te naglasio kako dobro uređene europske države u stožernom dijelu učenja povijesti imaju vlastitu povijest.

- Mislim da nismo dovoljno shvatili kolika je žrtva dana u Domovinskom ratu za modernu hrvatsku državu i koliko je važno da učenje povijesti i hrvatskog jezika bude tako koncipirano, po uzoru na dobru europsku praksu. Reforma mora to osigurati – smatra ministar.

Što se pak tiče reforme u zdravstvenom odgoju i uvedene rodne ideologije, ministar znanosti, obrazovanja i sporta govori kako treba sve tako osmisliti da se uvažava ono što je ''hrvatska tradicija'' i da se ne može nametati što joj ne odgovara.

- Ako smo mi 90% katolici onda valjda i taj podatak treba biti relevantan – smatra ministar.

Što se tiče problema studenata ministar razumije njihovo nezadovoljstvo oko kvalitete studiranja, studentske razmjene i brojnosti stipendija te se zalaže za reformu financiranja i ustroja hrvatskih javnih sveučilišta.

- Naši studenti su po meni iznimno kvalitetni, no ono što fali je koordinirani rad s njima, mobilnost koja se mora više koristiti te se voditi računa o onima koji su daroviti. Sustav se o njima mora više brinuti –zaključio je.

 

M.M.