U prigodi proslave 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u Trogiru, župa Gospe od Anđela u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim mariološkim institutom, Muzejom grada Trogira, Društvom za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan“ te Ogrankom Matice hrvatske u Trogiru, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, organizira od 18. do 19. listopada, dvodnevni međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana u Trogiru“, u hotelu sv. Križ u Arbaniji, na poluotoku Čiovo kraj Trogira.

Župnik župe Gospe od Anđela u Trogiru don Stjepan Bodrožić u ovoj prigodi je kazao: - Ove godine slavimo osamsto godina od gradnje prvog franjevačkog samostana kojeg je dao podići sam sv. Franjo tijekom svoga boravka u našem gradu 1212. godine! Naime, jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve, sveti Franjo, bio je u listopadu 1212. godine u Trogiru te je svojom osobnošću osvojio srca mladih, kojima je obećao poslati braću iz Asiza kako bi osnovali zajednicu. a trogirski mecena Desa Lučić dao je izgraditi samostan i crkvu „manjoj braći“, na svojem posjedu, što je i zapisao u svojoj oporuci. Taj franjevački samostan, koji je izgrađen na mjestu današnje župne crkve Gospe od Anđela, prvi je franjevački samostan u Hrvatskoj te prvi uopće kojeg je sv. Franjo osnovao van Italije. stoga što je ovdje koljevka franjevačke nazočnosti u Hrvata, crkvu Gospe od Anđela u Trogiru zovu i „Hrvatskom porcijunkulom“. Ovo je uistinu važan događaj što potvrđuje i dolazak brojnih uvaženih gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Međunarodni znanstveni skup počastit će svojim dolaskom i fra Miljenko Hontić,   izaslanik predsjednika Međunarodne papinske akademije iz Vatikana, generalni ministar reda franjevaca konventualaca iz Rima, provincijali franjevačkih provincija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, saborski zastupnici, okolni gradonačelnici i načelnici te neki od predstavnika Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu. Cijeli događaj priređuje se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović! Osim predavanja brojnih predavača, tijekom znanstvenog skupa u dvorištu župne crkve postavit će se kip sv. Franje u prirodnoj veličini, dar franjevačkih provincija u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Kao krunu ovog događaja, drugog dana, 19. listopada, navečer zajedno sa svim gostima i predavačima slavit će se sveta misa tijekom koje će župa primiti relikvije sv. Franje Asiškog, što će biti trajni spomen na boravak dragog nam sveca u našoj župi, ali i trajna uspomena na cijeli ovaj događaj. –

U povodu ove velike proslave od 15. do 17. listopada u crkvi Gospe od Anđela održat će se trodnevna duhovna priprava. u župnoj crkvi će se 18. listopada otkriti spomeni-ploča Trogiraninu Ivanu Čipiku, zadarskom nadbiskupu (+1504). Kako su samostan i crkva više puta kroz povijest bili rušeni, ne zna se gdje je točno nadbiskupov grob, ali se iz povijesnih izvora zna da ga se je pokopalo u Trogiru.

U crkvi Gospe od Anđela, središnje misno slavlje predslavit će fra Miljenko Hontić iz Rima, izaslanik generalno ministra franjevaca konventualaca, kada će župi donijeti i relikvije svetog Franje Asiškoga, što će biti trajni spomen i uspomena na boravak ovog sveca u Trogiru.

 

Dragica Zeljko Selak