Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je u nedjelju u Vitez gdje je održao radni sastanak s predstavnicima političkog, gospodarskog i kulturnog života središnje Bosne.

„Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata, oni ga nisu birali. Hrvati u BiH moraju osigurati punu jednakopravnost“, poručio je tom prigodom hrvatski predsjednik Milanović.

I ovom prilikom Milnović je uputio jasne poruke podrške službenog Zagreba osiguranje pune jednakopravnosti Hrvata u BiH i poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma koji je kako je naglasio, puno više od međunarodnog sporazuma koji je prekinuo rat u BiH.

„Hrvatska je jedna potpisnica Dytonskog sporazuma, a Hrvatska vojska oslobađanjem dijelova BiH stvorila je uvjete za njegovi potpisivanje, prije svega Bihaća jer da Bihać bi bez pomoći Hrvatske vojske bio druga Srebrenica“, izjavio je ovom prilikom Milanović.

Većina novinarskih pitanja danas se odnosila upravo na Srebrenicu i izostanak Milanovićeva posjeta komemoraciji Bošnjacima.

„Ja sam u Srebrenici bio kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske i odao počast žrtvama. Ja sam i danas ista osoba, službeni sam predstavnik sam Hrvatske i nema nikakvog razloga da mi se bilo što spočitava“, izjavio je Milanović koji je za posjeta Vitezu nosio simbom stradanja Srebrenice.

Milanović se u izjavi za medije osvrnuo i na izostanak posjeta službenom Sarajevu. Posjetit će ga kada se neke stvari riješe. Jedna od njih je osiguranje mogućnosti Hrvatima u BiH da biraju svoje političke predstavnike.

„Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata, oni ga nisu birali. Hrvati u BiH moraju osigurati punu jednakopravnost“, poručio je hrvatski predsjednik Milanović koji je u središnjoj Bosni zadnji put boravio kao predsjednik Vlade RH.

Slijedeći dan, 12. srpnja, hrvatski predsjednik će u Vitezu odati počast polaganjem bijele ruže i paljenjem svijeće kod spomen-obilježja “Osmica” u spomen na osmero poginule hrvatske djece prije 28 godina, koje je usmrtila granata ispaljena sa položaja tzv. Armije RBiH

Istog dana, Zoran Milanović će u Mostaru održati sastanak s rektorom i prorektorima Sveučilišta u Mostaru te održati predavanje na tom sveučilištu. Potom će se susresti s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem, Priopćili su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske također će se susresti s gradonačelnikom Ljubuškog u tom gradu, a zatim će održati sastanak i radnu večeru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Zadnjeg dana posjete, u utorak, 13. srpnja, Zoran Milanović će otputovati u Tomislavgrad gdje će se sastati s općinskim načelnikom i predsjednikom Vlade Hercegbosanske županije.

Uz to, posjetit će Franjevački samostan i Muzej Tomislavgrada u kojem će razgledati remek-djela Vlahe Bukovca i samostansku knjižnicu.

M.J.