Zbog pandemije će globalna ekonomija trpjeti gubitke od više desetaka bilijuna dolara, rekao je američki multimilijarder Bill Gates, čija zaklada upravlja s više od 40 milijardi dolara.

Dosad smo se najviše bavili HIV-om, malarijom i dječjom paralizom, no stvari se mijenjaju. Sve svoje resurse preusmjerit ćemo za borbu protiv pandemije koronavirusa, rekao je za Financial Times američki multimilijarder Bill Gates, suosnivač Microsofta.

- Neki poslovi koji se ne tiču zdravstva, poput obrazovanja i škola, preusmjerili su se kako bi pronašli način poboljšati online nastavu. Zbog pandemije će globalna ekonomija trpjeti gubitke od više desetaka bilijuna dolara i od toga se godinama neće oporaviti - rekao je Gates.

Gates je komentirao i Trumpovu odluku da u tijeku pandemije prestane financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). Međutim, umjesto SAD-a Svjetsku zdravstvenu organizaciju izdašno su pomogli Bill Gates i Kina.

- To je vrlo opasno, WHO je važna institucija i trebala bismo je podržati, a ne ukidati joj sredstva. Mislim da će nakon detaljne analize shvatiti da im treba dati više, a ne manje novca - rekao je Gates.

Inače, određeni broj analitičara sve otvorenije upozorava kako je Bill Gates zapravo na čelu parasustava koji, uz pomoć Kine, želi srušiti Donalda Trumpa.

 

M.M.