Zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), Numan Kurtulmus, koji boravi u Sarajevu, optužio je Europsku uniju za rastući rasizam, diskriminaciju i ksenofobiju koje graniče s fašizmom.

-Problem neprihvaćanja migranata možda leži i u rastu rasizma, diskriminacije i ksenofobije u Europi, koji sežu do razine fašizma. Sve to, truje europsku politiku u cjelini. Neispunjavanje obaveza proizašlih iz sporazuma s Turskom je primjer dvostrukih standarda i dvoličnošću EU, kazao je Kurtulmus, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je na činjenicu da Turska zbrinjava četiri milijuna izbjeglica.

-Turska je samo u Egejskom moru od smrti spasila desetine tisuća izbjeglica. Naš narod je spreman podijeliti posljednji zalogaj. Mi zbrinjavamo četiri milijuna izbjeglica, iako to nije problem Turske, dakle nismo mi okupirali Irak i nismo mi izazvali rat u Siriji, a vidimo da neke druge zemlje drhte pred dolaskom svega nekoliko stotina migranata. Dakle, neki izazivaju situacije iz kojih proizilaze teške humanitarne krize, i onda bi htjeli Tursku ostaviti samu da se s tim nosi. To nije pravedno. Kada pogledamo sporazum o readmisiji izbjeglica s Europskom unijom, Turska je ispunila svoje obaveze, ali EU nije. Cijeli taj problem je višestruk u cjelini. Nije stvar u novcu, ali migrantska kriza je problem cijelog svijeta. Zašto ne sjednu i ne razmisle o razlozima te krize?, rekao je Kurtulmus, dodajući da je Turska svijetu očitala lekciju iz humanosti.

Govoreći o Idlibu, kazao kako je tom gradu bila namijenjena sudbina Srebrenice i Groznog.

-Tamo boravi oko četiri milijuna ljudi. Njihove škole, kuće, bolnice, tržnice, sve njihovo je na meti napada režimskih snaga. Cilj režima je protjerati i eliminirati te ljude. Turska to ne može samo nijemo posmatrati. Zbog toga smo pokrenuli odlučnu vojnu operaciju kojom smo zadali ogroman udarac Assadovom režimu. Turska je pokazala odlučnost, pokazala je da se ne šali. Potom je postignut dogovor o primirju s Moskvom, nadamo se da će to primirje postati trajno. Međutim, moram ponoviti da će Turska u slučaju eventualnog napada na njene snage snažno odgovoriti. Ponavljam, za Siriju ne postoji vojno rješenje, moguće je samo političko rješenje. Zato pozivamo i međunarodnu zajednicu da podrži proces promjene Ustava Sirije. Svjesni smo da je to teško, ali jedino rješenje je za pregovaračkim stolom, kazao je Kurtulmus naglasivši da je Turska "u Moskvi dobila što je htjela".

Ukupnu situaciju vidi kao pokušaj podjele zemalja Bliskog istoka u cjelini, prvenstveno kroz njihovu destabilizaciju, na čemu je, kako je kazao, aktivan vanjski faktor.

-Svjesni smo da je na meti i Turska. Kako je ranije govorio i naš predsjednik (Recep Tayyip Erdogan op.a.), onima koji za cilj imaju podjelu Iraka i Sirije, nisu cilj samo te zemlje, nego i Turska koja ima ključnu ulogu u toj regiji. Ono što mi trebamo raditi je pružati još jači otpor tim nastojanjima. Možemo vidjeti da je i sada na sceni taj mikronacionalizam, a mehanizmi koje vidimo danas, naprimjer u Siriji, su slični kao i u vrijeme udara na Osmansko carstvo. Sada vidimo opet te posredne ratove, vidimo neke centre koji koriste određene terorističke skupine na terenu kako bi postigli svoje ciljeve. Naša najveća prednost je to što smo prepoznali tu igru i što imamo kapacitet da tu igru zaustavimo, rekao je Kurtulmus odgovarajući na pitanja novinara tijekom posjete Sarajevu.

Kada su u pitanju odnosi Turske s Rusijom, te odnosi te zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kurtulmus je kazao da su ti odnosi kroz povijest uvijek bili turbulentni.

 

M.J.