Svi osuđuju napad na policajce na Trgu sv. Marka i prirodno je da ako postoje zakonske osnove za odgovornost nekih osoba, potrebno je detaljno istražiti sve okolnosti i primijeniti zakon. To je zadaća za neovisne institucije koje će u skladu s propisima donijeti odgovarajuće odluke. Neprimjereno je da Plenković određuje što je organizirani terorizam ili koje kazneno djelo je netko počinio te koga bi sve trebalo istraživati ili uhićivati. Plenković preuzima ulogu tužitelja i suda, a Jutarnji list kao da je postao dio njegove stranačke strukture. Odano slijedi premijera, pa je čak raspisao svojevrsnu potjernicu u kojoj imenuje pojedine saborske zastupnike.

Korijene navodnog terorizma su pronašli čak i u mirnom javnom okupljanju za nepravedno uhićene generale na splitskoj Rivi. Povezivati ovakve događaje i prikazivati svaku domoljubnu radnju od osamostaljenja Hrvatske kao opasnu aktivnost je jednostavno bez ikakve osnove. Ako možda mislite da je Gotovina bio nedužan, znači li to da ste prikriveni nasilnik i terorist? Ili ako slušate Thompsonove pjesme, znači li to da bi kod vas trebalo provesti pretragu stana? Ili ako vam se čini da Plenković nije iskreni premijer koji čuva domovinske vrijednosti, znači li to da automatski podržavate nasilje i da bi trebali biti uhićeni? Ali ako glasujete za SDSS znači li to da nema nikakvog problema i da ste moralno perfektno ispravni? Plenković je olako započeo insinuirati zaključke koji ničime nisu argumentirani. Nastavlja odmak od konzervativnih birača umjesto da je jasno rekao da se radi o pojedinačnom slučaju i o pojedinačnoj odgovornosti. Mogao je reći da ima povjerenja u sve nacionalno osviještene građane i da moli njihovu potporu u teškim trenucima, ali on je ovaj napad iskoristio za sebične političke ciljeve i stereotipno bez ikakvih činjenica donosi presudu i usmjerava policiju.

Obilježavanje svih konzervativnih glasača kao potencijalnih terorista ili barem njihovih huškača je osnovni element socijalističke represije. Očekuje li se uskoro zabrana hrvatskih domoljubnih pjesama, kažnjavanje verbalnog delikta i zabrana obilježavanja hrvatskih vojnih pobjeda? Možda je sada jasno zašto je u Jutarnjem listu jedan novinar vizionarski usporedio Plenkovića s Bakarićem. Nisu ga usporedili s nekim iz Hrvatskog proljeća, nego s borcem protiv hrvatske samostalnosti. Bakarić je inače bio najomraženiji hrvatski komunist.

Na Plenkovićevoj liniji je i kolumna Ante Tomića objavljena proteklog vikenda. Tomić navodi retoričko pitanje što bi bilo da se napadač zvao Milorad, Dušan ili Svetozar. Pa možda bi s njima bio u koaliciji. Tomić smatra da oni žive puno teže pa imaju više motiva za napad, za razliku od neukih hrvatskih branitelja koje ne možete zamisliti da čitaju knjige ili slušaju koncert. Možda je Tomić zaboravio, ali takvih Svetozara, Dušana i Milorada je već bilo. Tako su se doista zvali teroristi koji nisu ispucali samo par metaka, nego su pucali puno više. Da li su takvi Miloradi i Svetozari koji su po Vukovaru činili zločine bili uhićeni tako hitro kao ovi koji su komentirali Plenkovića na internetu? Takvi Tomićevi likovi su postali čelnici SDSS i na kraju su koalirali s HDZ-om, a Plenković će im se ispričavati kao da mu je krivo što su branitelji obranili domovinu a nisu njega pitali smiju li to raditi.

Da je Hrvatski tjednik bio na strani SDSS-a i da je pisao protiv Tuđmana, danas bi bio novčano podupiran kao i srpske Novosti. Plenković bi ih glasno pohvaljivao iz Bruxellesa. Tomić govori o Miloradima, Dušanima i Svetozarima kao vrlo intelektualnim tipovima kao da su u tzv. Krajini imali naprednu civilizaciju koju su im neuki hrvatski branitelji razorili. U Tomićevim snovima srpski teroristi su imali razvijenu industriju, znanost, brze vlakove i najbolje stomatologe. Svi su jurili športskim autima širokim autocestama, školovali se na uglednim domaćim sveučilištima, posjećivali muzeje, pratili filharmonijske koncerte i operu na čemu im možda zavidi čak i ministrica Obuljen Koržinek. Ne treba ni spominjati da su u Tomićevim snovima tamo Dušani i Miloradi poštivali sve različitosti nacija, vjera i spolnog opredjeljenja. Koliko je nama poznato, takvi su na okupiranom području jedino znali za uništavanje i protjerivanje. Često se ponavlja da manjine obogaćuju državu ali nije nam jasno čime bi takvi pripadnici manjine mogli unaprijediti Hrvatsku? Ne sjećamo se ničeg što su izgradili ili unaprijedili, za razliku od nekih njihovih sunarodnjaka koji su poštovali Hrvatsku i ostali graditi svoju domovinu. Ali Tomić ne omalovažava krezube četnike nego omalovažava hrvatske branitelje među kojima ih ima i srpske nacionalnosti. Niti Plenković ne napada prave teroriste s kojima je u koaliciji nego hrvatske rodoljube.

Ako su hrvatski branitelji toliko radikalizirani, kako to da se nikada nije ništa dogodilo niti Račanu niti Mesiću niti Vesni Pusić? Plenković je cijelo vrijeme izgledao kao da nema svoj stav, ali ustvari ga tek sad pokazuje. Iz Bruxellesa napada svoje sunarodnjake, a nikad nije napadao prave teroriste okupljene oko svojih koalicijskih partnera. Izbore je dobio samo zbog korona-virusa i monopola kojeg je imao na zdravstveni stožer u situaciji velike uplašenosti naroda. Nije izbore dobio zbog ideoloških pitanja niti je predstavio ovakav program napadanja na domoljubne simbole. A sada izokreće teze i govori da je dobio mandat zbog ovakve politike. Čim prođe korona-virus, vidjet ćete kakva je pozicija Plenkovića i kakav mu je ugled u narodu.

H. Krmpotić