Komična drama Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i u režiji NenniDelmestre, bit će izvedena u ponedjeljak 18. svibnja s početkom u 20 sati na velikoj pozornici splitskog kazališta kao prva predstava nakon što su 11. ožujka zbog pandemije bila zatvorena vrata splitske nacionalne kazališne kuće.

“Kao dar publici koja nas je tijekom više od dva mjeseca kazališnog posta podržavala i u velikim brojevima gledala našu virtualnu produkciju na društvenim mrežama, ulaznice za ovu predstavu, kao i za sve ostale programe koje ćemo izvesti do početka priprema za 66. Splitsko ljeto, bit će besplatne” kazao je intendant HNK Split Srećko Šestan. Zbog velikog interesa za ulaznice već nakon prvih najava ove izvedbe kao i zbog značajno smanjenog kapaciteta gledališta prilagođenog preporučenim zaštitnim mjerama Laponiju će dramski ansambl HNK Split izvesti i u srijedu 20. svibnja.“

“Odlična komedija ... pametna i duhovita predstava koja o ozbiljnim pitanjima progovara s lakoćom” - tako je kazališna kritika ocijenila splitsku Laponiju nakon premijere na Sceni 55, komornoj sceni splitskog HNK u prosincu 2019. Redateljica NenniDelmestre u povodu praizvedbe izjavila je: „Žanrovski ovo jest komedija, ali s vrlo ozbiljnim oštricama koje se zabijaju u naše intimno i društveno tkivo. To je drama sa smiješnim, duhovitim replikama i reakcijama, ali u kojoj duhovitosti proizlaze iz kulturoloških razlika koje zapravo govore o nekim činjeničnim stanjima.“ 

Predstava je odmah postala pravi kazališni hit na splitskoj sceni, kao prije toga i na katalonskim i španjolskim pozornicama. Laponija je praizvedena u siječnju 2019. u Barceloni, a već krajem iste godine slijedi splitska produkcija koja će u predstojeći ponedjeljak i srijedu biti izvedena po 20. i 21. put. 

U središtu radnje dva su bračna para. Supružnici Monika (Monika Vuco Carev) i Robi (Siniša Novković) iz Dalmacije (u izvornom tekstu iz Katalonije) dolaze u posjet Monikinoj sestri Neli (Zorana Kačić Čatipović) koja je u braku s Fincem Olavijem (Nikša Arčanin) i već 10 godina živi u Finskoj. No, umjesto idiličnog božićnog obiteljskog okupljanja u domovini Djeda Mraza, likovi ulaze u cijeli niz žestokih dramskih sukoba za koje su, na prvi pogled, okidač dijametralno suprotstavljeni mediteranski i skandinavsko promišljanje, stavovi o odgoju djece, o poželjnom i nepoželjnom ponašanju.

Ulaznice će se, dok se ne popuni kapacitet gledališta, moći nabaviti od petka 15. svibnja u 10 sati na blagajni Kazališta i na web-stranici prodaje ulaznica HNK Split. Predstava će se igrati na velikoj sceni pred gledalištem čiji je maksimalni kapacitet, zbog preporučenih mjera međusobnog razmaka, smanjen na 187 gledatelja. Gledatelji se mole da na predstavu dođu sa zaštitnim maskama. Na ulazu u kazalište vršit će se provjera tjelesne temperature i nužna dezinfekcija ruku i obuće svakog posjetitelja. Blagajna HNK Split će u petak, ponedjeljak, utorak i srijedu raditi dvokratno od 10 do 14 i od 16 do 20h, u subotu od 10 do 12h, dok će u nedjelju biti zatvorena.

 

Dragica Zeljko Selak

FotO. HNK-a Split