Vijest o porazu SDP-a na izborima za mjesne odbore u Rijeci odjeknula je kao bomba u političkoj javnosti. Pogotovo zbog činjenice što je ovo prvi poraz SDP-a u Rijeci u 23 godine Hrvatske samostalnosti.

Naime, na netom održanim izborima za vijeća mjesnih odbora HDZ je s partnerima osvojio jedan mjesni odbor više od SDP-a. I dok u SDP-u rezultat i same izbore pokušavaju omalovažiti u HDZ-u, razumljivo, slave.

Kao što je SDP-u iznimno važno bilo osvojiti vlast u Vukovaru i Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi dokazali da SDP može pobijediti i na područjima stradalim u Domovinskom ratu tako je i HDZ-u iznimno važna bilo kakva pobjeda u Rijeci, Istri ili sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na neki način izlazak iz „prirodnog“ okruženja, odnosno tradicionalnih uporišta i pobjeda u područjima koja im tradicionalno nisu sklona strankama služi kao barometar. Indikator je to i smjera kojim ide stranka kao i potvrda da može računati na širi krug glasova, izvan tradicionalnih utvrda.

Međutim, što općenito za nacionalne političke prilike znači poraz SDP-a u Rijeci? Na simboličkoj razini ovaj poraz označava početak završne faze tranzicije u Hrvatskoj. Tek će potpuni pad SDP-a u Rijeci označiti završetak političke tranzicije u Hrvatskoj. To bi značilo da na jedinstvenom političkom području, Republici Hrvatskoj, neće biti izbornih utvrda pojedinih stranaka koje iz naslijeđenih okolnosti omogućuju nesmetanu vladavinu jedne stranke. Eventualna tranzicija vlasti u Rijeci pospješit će i regeneraciju stranka, jer više neće biti dovoljna pripadnost partiji ili stranci za izbornu pobjedu. Ljudi će se vrednovati po znanju i stručnosti, a ne po političkoj pripadnosti. Što bi bio odmak od sadašnje prakse kada je moguće da stranka na izborima iznese i potpuno nesposobnog kandidata.

Poraz SDP-a u Rijeci na izborima za vijeća mjesnih odbora mogao bi biti konačni čin formiranja jedinstvenog političkog prostora na kojem neće postojati regionalne granice sa unaprijed određenom preferencijom birača. U uvjetima kada dvije vodeće stranke u zemlji jedva uspijevaju pokriti 50 posto biračkog tijela otvara se prostor za pad regionalnih utvrda navedenih stranaka što za ukupni politički život u zemlji može značiti samo svježinu i napredak.

 

Željko Primorac