Sa vašeg cijenjenog portala HRsvijet od 14. studenoga, 2019. godine fascinirao me je naslov ''Zašto je kvantna fizika čudna'' autora Srećka Radovića čije tekstove o fizici pratim gotovo 20 godina jer on ima drukčiji pristup fizici. Kod njega je sve dvojnost, dakle, polarnost i cjelovitost, a to je ono što me fascinira u njegovom poimanje fizike, što je izvrsno obradio u ovom naslovu.

On ne prihvaća detalje nego cjelinu. Na temelju njegovih tekstova zaključio sam da po zvanju nije fizičar, pa vjerujem da njegova spoznaja fizike ima drukčije ishodište. On svoje tekstove ne piše za fizičare nego za obični puk nastojeći znanosti dati sveobuhvatni smisao.

Kao znanstvenika i fizičara najviše me je dojmio njegov posljednji opis jezgre atoma. Naime, neutron je bit svake molekule, pa i atoma. On je središte svega i kroz njegovo središte prolazi os vrtnje svega što se okolo njega rotira. Okolo neutrona se rotiraju i čine ga pozitivni i negativni (?), pozitivni i negativni protoni te pozitivni i negativni elektroni. Dakle, sve čestice su atomi koji imaju drukčiju kvalitetu od molekule i imaju svoj neutron i spin. Pitam se: Zašto mu stoji (?) za česticu koju nije imenovao? Ne skriva li se iza toga neko otkriće koje nije htio obznaniti.

Naime, on često ismijava temperaturu od više milijuna stupnjeva jer po njemu to je nemoguće postići bilo gdje pa i u suncu. On smatra da takva temperatura ne postoji u središtu sunca nego postoji automatska razmjena hladno i toplo spinom i rotacijom atoma. Toplinu iz protona preuzimaju pozitivni elektroni i širi je prostorom, a hlađenje prema središtu molekule prenose negativni elektroni Kad bi postojala takva temperatura u suncu, on je jednom napisao da bi sunce odavno eksplodiralo. On smatra da je sunce u našem sunčevom sustavu najveća molekula. Dakle, idealna i cjelovita molekula je kuglasta.

Da, uistinu me fasciniralo poimanje fizike gospodina Radovića jer on traži novu paradigmu za fiziku, a to ne čini obrazovani fizičari koji postaju samo sljedbenici.

 

Marijan Barek