Nakon sramnih koncerata Lepe Brene ili Fahrete Jahić u zagrebačkoj Areni (14. i 15. 12. 2019.) u kojoj je (zajedno s mnogobrojnom publikom) pjevala pjesmu „Jugoslovenka“ te uz obilježja bivše, propale države, javila su se i dva glazbenika.

Tako je u povodu toga Miroslav Škoro izjavio da ako „narod voli, neka sluša“, dok je njegov kolega Vlado Kalember, koji inače pjeva tu pjesmu zajedno s Brenom diljem bivše Jugoslavije uz ostalo rekao:

 „Pjesma “Jugoslovenka“ nastala je 1985., a ne 1995., da bi je netko smatrao provokacijom!“

Kalember je također mišljenja da publika u velikom broju želi slušati Brenine pjesme i da u tome ne vidi nikakav problem.

Dakle, kao prvo, publika u još većem broju želi slušati pjesme Marka Perkovića Thompsona, a poglavito mega-hit iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata „Bojna Čavoglave“, pa je to među ljevičarima i ljubiteljima „Jugoslavije“ i dalje veliki problem!

Kosa im se diže čim čuju prve taktove te pjesme!

Drugo, Kalember bi morao znati da Jugoslavije više nema, odnosno da je u ratu protiv srpskih četnika i bivše Jugoslavije život dalo oko 15.000 Hrvata, dok ih je na stotine tisuća ranjeno, raseljeno, prognano itd.

Vjerojatno ovaj pjevač ne može ni zamisliti koliko onih koji su stradali u vrijeme Jugoslavije danas boli i peče kad čuju da netko bez problema pjeva „Jugoslovenka“, a da se drugi i dalje moraju pred policijom i sudom opravdavati zašto pjevaju neke od hrvatskih domoljubnih pjesama.

Ima li uostalom Kalember na svojem repertoaru barem jednu domoljubnu pjesmu?

Miroslav Škoro ih ima više, iako ni u jednoj ne spominje Hrvatsku, baš kao ni njezine gradove i žrtve.

Njegova pjesma „Ne dirajte mi ravnicu“ (u prvoj verziji „Ja ću se vratiti“) prvi put je emitirana u kolovozu 1991., ali ne u njegovoj interpretaciji, već su je izvodili „Zlatni dukati“, dok je produkciju potpisao Vladimir Mihaljek Miha.

Škoro te godine tada nije bio s nama, već je navodno zabavljao pučanstvo diljem Kanade!

Uz to nije istina da se i pjesme ala „Jugoslovenka“ mogu slušati „ako to narod želi“. Da se mogu onda bi ih slušali i na nacionalnim hrvatskim radijskim i tv postajama. (Ne emitiraju se čak ni na lokalnim!)

Ili, što ne puštaju i izvode (da se malo našalimo) pjesme iz NDH, jer i to „narod želi“ – zar Škoro i Kalember?

 

Mladen Pavković