Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, prvi Velered Franje Tuđmana s lentom i Danicom, jedno od najviših državnih odličja, dodijelit će posthumno kardinalu Franji Kuhariću (15.4.1919.-11.3. 2002.).

Mnogi će se itekako složiti s ovom odlukom, jer ako je tko zaslužio ovo odličje onda je to svakako „Kardinal ljubavi i dobrote“, kako su ga nazivali.

Međutim, dok smo s jedne strane iznimno radosni i ponosni što će jedan takav čovjek i na ovaj način biti odlikovan, toliko smo i žalosni, što još u vrijeme života nije primio „sva“ državna odličja, ili zašto se moralo čekati čak 17 godina od njegove smrti da se netko sjeti da je i on zaslužio neko visoko državno odličje?

Jedan kontraverzni hrvatski branitelj, bivši ministar branitelja, saborski i ini zastupnik Fred Matić zvani Predrag već je prikupio čak desetak visokih odličja, a dobio je i ono za „teško ranjavanje“!?

U životopisu kardinala Kuharić nema ni jedne mrlje, to je čovjek koji je uvijek ustajao i ustrajao u obrani vjere, prava pojedinca, inzistirajući na pravednosti i temeljima načela u doba komunizma, ali i u Domovinskom ratu. Ostajući trajno na načelima vjere branio je pravo Hrvatske na njezinu samostalnost, ali je i s krajnjom otvorenošću ustajao na obranu potlačenih, naglašavajući kršćanska načela pravednosti i ljubavi.

Međutim, ako su već odlučili prvo takvo odličje dodijeliti čovjeku kojeg nažalost već dugo nema među nama, postavlja se i pitanje: zbog čega uz njega Velered Franje Tuđmana nije dobio i netko od onih koji su još na životu, a bili su istinski suradnici prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe, odnosno Junaci hrvatskog obrambenog Domovinskog rata?

Ovako ispada (da se malo našalimo) da je „najbolji Hrvat – mrtav Hrvat!“.

 

Mladen Pavković