Saborski zastupnik Pedja Grbin nema veze s hrvatskom poviješću. Naime, u subotu, 7.9. 2019. u Lučkom se svečano obilježavala 29. obljetnica osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko.

Gosti i uzvanici među kojima je bio i ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH dr.sc. Davor Božinović sjedili su ispred povijesnog znaka ove proslavljene ratne jedinice za posebne namjene – mača i štita s hrvatskim grbom hrvatske šahovnice koja počinje s bijelim poljem. Ugledavši ovu sliku Grbin je javno postavio pitanje na koje već i djeca znaju odgovor.

-Može li mi netko objasniti ovaj grb iznad Božinovića. Ono, jedno je kad Francuzi fulaju albansku himnu, ali kad ne znaš svoje simbole...“, napisao je Grbin na Twitteru.

Ovog jadnog političara i politikanta, kao prvo, moramo podsjetiti da su u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu hrvatski branitelji ratovali sa oznakama hrvatskog grba, dok su na neprijateljskoj strani ratovali vojnici sa simbolima crvene zvijezde petokrake i četničke kokarde pod kojima je izvršena krvava agresija na RH.

Pripadnici elitne hrvatske jedinice Lučko također su ratovali sa simbolom koji on „ne zna“ što je- mač i hrvatska šahovnica s prvim bijelim poljem. Pod tim znakom su i ginuli, baš kao i HOS-ovci koji u svojoj ratnoj zastavi također imaju grb s prvim bijelim poljem.

Grbinu se također mora objasniti da je i u prvoj varijanti grb SRH (1945.) u sebi sadržavao povijesni hrvatski grb s početnim bijelim poljem, a i da je hrvatska zastava koja je postavljena ispred zgrade Hrvatskog sabora 20.6. 1990. također imala prvo bijelo polje.

Ovakav grb, poštovani Grbin, nalazi se i na crkvi Sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, odmah do Hrvatskog sabora (kako to da niste primijetili?), a ima ga i u Budimpešti i diljem BiH.

Grb koji je korišten u NDH, ako ste mislili na njega, to nije to. On vam je-zabranjen!

Što se tiče hrvatskog grba s prvim bijelim poljem, u povijesti našeg naroda se ukazivao i na niz drugih primjera, ali bojimo se da vi to ne bi razumjeli, pa se nećemo truditi ni da vam opširnije objašnjavamo.

 

Mladen Pavković