Bivši žalosni predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je zalutao u politiku, komentirao je zbivanja na nacionalnoj proslavi Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja, 5. kolovoza 2019. u Kninu.

Među ostalim, rekao je da je ovo što se obilježavalo u Kninu za njega “dernek nacionalističkog profila“ te da su „rezultat potrebe političkih elita i u Srbiji i Hrvatskoj da se tenzije stalno podgrijavaju, kako bi se oni sa svojim programima zadržali na vlasti.“ Čini mu se da je danas možda čak i gore nego neposredno nakon rata.

Josipović se hvali da je na obilježavanje Oluje u Knin svojedobno „dobio neke predstavnike srpske zajednice u Hrvatskoj, koji su dobro dočekani“.

Dodao je kako je policija trebala udaljiti i prekršajno kazniti HOS-ovce koji su uzvikivali Za dom spremni. (Što ih nije kažnjavala i „udaljila“ kad su ginuli za hrvatsku Domovinu, dok je ovaj svirao klavir?)

A za govor predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović je istaknuo da je pričala besmislice, da je imala i čudnu gestikulaciju te da se mnogi pitaju-je li tome prethodila konzumacija alkohola?

Kao prvo, Josipović nam izgleda kao da se još nije otrijeznio otkako je sišao s vlasti, pa čak i kao „liječeni alkoholičar“. (Sjetimo se samo njegova amaterskog nastupa s Goranom Baretom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, 2014.). Takav nam je dojam. Zavidan, zloban i tračerski raspoložen priča gluposti. Naime, ako je netko organizirao „srbijanske derneke“ i to usred Zagreba onda je to, glavom i bradom, bio on. Ako je tko na obljetnicu Oluje dovodio ratne zločince poput Veljka Džakule- onda je to on (2012.). Kako može trijezan izjaviti da su razne džakule bili „dobro dočekani“? Od koga, od hrvatskih branitelja i stradalnika? Što nije otišao u Pakrac (ili poslao nekog od svojih udbaša) i pitao tko je taj čovjek i kakvo mišljenje imaju o njemu?

Osim toga, izjaviti za predsjednicu RH „da se mnogi pitaju“ jel bila pijana kad je govorila na obilježavanju VRO Oluja, mogu samo ovakvi politički „hohštapleri“, koji više ne bi pobijedili na izborima ni u svojoj mjesnoj zajednici!

Jedini koji se s njim mogu usporediti su njegov frendovi Predrag Matić zvani Fred i Milorad Pupovac zvani Pupi.

Jad i bijeda.

 

Mladen Pavković