Političar bez kojeg Hrvatska izgleda ne može (sve do današnjih dana) je i – dr. Mate Granić. Malo je lijevo (kao njegov brat), malo desno, a malo glumi političku sredinu. Nu, zanimljivo je da „svi“ trebaju i traže njegove savjete.

Ovih dana izlazi iz tiska i njegova knjiga s nazivom „Diplomatska oluja“. Bit će je zanimljivo usporediti s također njegovom knjigom „“Vanjski poslovi – iza kulisa povijesti“ (2005.).

Tim povodom u jednom dnevnom listu objavljen je i veliki intervju s nekadašnjim Tuđmanovim šefom diplomacije, a danas među ostalim i savjetnikom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Na pitanje (konstataciju) da u knjizi piše kako mu je „rekao Tuđman da desničari ništa ne razumiju, od Ante Pavelića do danas, da su izgubili jedan rat, i da bi izgubili i Domovinski da nije stvorio HDZ i da se nije zalagao za pomirbu...“.

Granić odgovara:

- „Jednom na Brijunima, nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, predsjednik je pozvao mene i moju obitelj. Sam je u kratkim hlačama, uz pomoć jedne kuharice, radio kotlovinu. U jednom trenutku pozvao me na piće i rekao mi upravo to što ste citirali. Tada mi je rekao: „Mate, rat nismo dobili s časnim sestrama, koje najviše poštujem.“ Imao je razumijevanje za njihovo domoljublje, poštovao je njihovu hrabrost, ali znao je da desnica ništa ne razumije. Mjesec dana poslije i Kuharić mi je rekao da se slaže s tim Tuđmanovim riječima.“

Dakle, drugim riječima, ako Tuđman nije dobio hrvatski obrambeni Domovinski rat s desnicom, koja “ništa ne razumije“, onda je dobio s ljevicom, koja - „sve razumije“! A s obzirom da je u ljevici bio i njegov brat Goran, inače prvi suradnik ekstremno lijevog Ivice Račana, koji je svojedobno izjavio i da je „HDZ stranka opasnih namjera“, onda je manje-više sve jasno kamo i kuda cilja nezamjenjivi Mate, o kojem ćemo vjerujemo saznati pravu istinu kad uskoro prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović objavi i svoju knjigu na stvaranje hrvatske države.

U početku Domovinskog rata, ako nas sjećanje ne vara, prvi hrvatski predsjednik, isključivo je bio okružen s ljudima desne političke orijentacije, pa bi bilo dobro da nam gospodin Granić objasni i otkrije: tko je u to vrijeme stvaranja HDZ-a i borbe za slobodu, bio s Tuđmanom, a javno se izjašnjavao kao komunist, „Račanovac“, Jugoslaven ili zagovaratelj tzv. lijeve opcije?

Pa, Tuđmana i Kuharića i u vrijeme komunizma nisu proganjali desni, već – lijevi. U Domovinski rat uglavnom su išli ljudi (90 posto) protiv onih koji su „lijevo udareni“, jer bivša Jugoslavija na čelu s Josipom Brozom Titom također je bila ekstremno lijeva.

Da smo se u to vrijeme samo oslonili na Račana i njegove kompanjone do rata vjerojatno i ne bi došlo, već bi Hrvati, kao poslije Bleiburga“, bili otjerani u logore ala Goli otok, ili povješani po putovima.

Pored toga, zna li Mate Granić, koja politička opcija nam je isključivo pomagala iz inozemstva: jesu li to bili (lijevi) Hrvati naklonjeni Titu i Račanu ili oni koji su željeli i uspjeli maknuti tu političku bandu s prijestolja?

Granić je očito ovu priču o Tuđmanovoj izjavi da „desnica ništa ne razumije“ i da bi s njom „izgubio rat“ najvjerojatnije izmislio, a u sve to bezobrazno „uvalio“ ni krivog ni dužnog časnog i uvaženog zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Franju Kuharića, i te kako znajući da se „mrtva usta ne mogu braniti“.

Najprije bi bilo da je ovaj kontraverzni političar želio ovim (lažima) „zaštiti“ svog brata, ekstremnog ljevičara, i druge njemu slične, jer posve smo sigurno da Tuđman nešto takvoga nije mogao izjaviti ni „uz kotlovinu“.

 

Mladen Pavković