Ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek sastala se sa srbijanskim ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem koji je u Zagrebu na poziv Pupovčeva Srpskog narodnog vijeća (sic!) sudjelovao na Svetosavskoj akademiji.

Mediji izvještavaju da se razgovaralo o kulturnoj suradnji, ali i o povratu kulturnih dobara u Hrvatsku. Nigdje naravno ne piše da je riječ o ukradenim kulturnim i inim predmetima od strane Srba u svetom hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Hrvati su „sretni“ što su, kako je rekla hrvatska ministrica, nakon dugogodišnjih procesa povratka umjetnina iz Srbije oko ovog pitanja pri samom kraju.

Iz Srbije je u Hrvatsku od 2001. do 2018. vraćeno 26.885 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, crkve, manastire i arhive.

Nu, koliko je još otuđenih predmeta kod bivših agresora nije poznato, ali se zna da dosad nisu vratili kulturno blago iz manastira Krka i Šibenika.

Nakon ovog kulturnog i kriminalnog zlodjela, skandala nad skandalima, kako je moguće da se tek tako prelazi preko toga? Kao prvo, nas zanima, jesu li predmeti vraćeni cijeli ili oštećeni, tko ih je ukrao i zašto, i je li netko odgovarao ili će odgovarati zbog ovog lopovluka?

Srbi, na čelu sa Srpskim narodnim vijećem, čitavo vrijeme pričaju da nije bilo agresije na Republiku Hrvatsku!? Pa, ako nije bilo, tko je otuđio sve to blago?

I zašto bi mi sad morali i trebali biti sretni što nam je nakon toliko godina tek jedan dio vraćen bez ikakvih obeštećenja i sankcija?

Drugo, što znači „nastavak dobre kulturne suradnje“? I to još na poticaj Pupovčeva Srpskog narodnog vijeća? Nema tome dugo, Pupovac nam je u Zagreb doveo srbijanskog književnika, političara i zločinca Vuka Draškovića, koji je promovirao jednu svoju sramnu knjigu.

Je li to ta „kulturna suradnja“?

Još nismo čuli ni čitali da je neki poznati i priznati hrvatskih književnika održao neku svoju promociju povijesnog djela usred Beograda!

Kako, zašto? A tako „dobro“ surađujemo.

Zbog čega Srbima, kao agresorima, sve opraštamo, a oni nas kontinuirano pljuju i blate, od NDH, Jasenovca do Domovinskoga rata?

Dakle, ne možemo ići dalje, dok se ne ustvrdi tko je opljačkao kulturno blago Hrvatske, i kada će zbog toga odgovarati?

 

Mladen Pavković